Óvatosan a klímával!

A klímaberendezés praktikus találmány, nem megfelelő használata azonban főként a gyermekek és az idősek számára jelent egészségügyi veszélyeket. Használatának általános szabályai mellett ezért az időseknek különösen oda kell figyelni, hogyan működtetik a berendezést.
– Alapszabály, hogy bármennyire is jólesne a 40 Celsius-fokos kánikulában a hideg, a kinti és a benti hőmérséklet között 6-8 foknál semmiképpen se legyen több. Ez az a különbség, amelyet a szervezet különösebb megterhelés és megbetegedés kockázata nélkül elbír – magyarázza dr. Rurik Imre háziorvos.
A készülékek elhelyezését úgy kell megtervezni, hogy a légáram fő iránya olyan helyre menjen, ahol keveset tartózkodunk. Ez azt is jelenti, hogy nem szabad a hideg levegőt éjszaka közvetlenül az ágyra, napközben pedig az íróasztalra irányítani. Mivel pedig a klímaberendezés a szoba levegőjét forgatja, hűti, friss levegőt nem juttat a helyiségbe, ezért célszerű időnként, főként késő este vagy kora reggel, amikor hűvösebb a levegő, alaposan kiszellőztetni.
Az idősek könnyen elszundikálhatnak a klíma alatt, amely hamar megfázáshoz vezethet, ezért a klimatizált szobában pihenve legyen rajtuk egy könnyű takaró – tanácsolja a szakember.
Mivel az idősebb szervezet immunvédekezése sem olyan, mint a fiatalabbaké, nem szabad elfeledkezni a felszerelt klímák rendszeres, legalább évenként kétszeri tisztításáról, karbantartásáról, amelyet szakemberrel kell elvégeztetni.

Comments are closed.