Otthontalanul Újpalotán

Az önkormányzat bízta meg  Palocsai Bélát, a 13-as számú körzet képviselőjét, hogy 2020. szeptemberéig gyűjtse be az Erdőkerülő utca mögötti nagyfeszültségű távvezeték alatti terület magántulajdonosainak írásos beleegyezését ahhoz, hogy az önkormányzat rendet rakhasson ott végre. A tulajdonosok hozzájárulására azért volt szükség, mert a távvezeték alatti területet immár sok éve „kisajátították” a hajléktalanok, akik életmódja zavarja az Erdőkerülő utca lakóit.

–  Nyáron kevesebb a probléma – mondta Palocsai Béla–, ám télen mindig több a konfliktus, akkor ugyanis a hajléktalanok a hideg elől sokszor a környék házaiban keresnek menedéket, így naponta kerülnek összetűzésbe a lakókkal.

Az önkormányzat, a hajléktalanellátó szervek és a rendőrség előtt is ismert tény, hogy a nagyfeszültségű távvezeték árnyékában hajléktalanok élnek. Azzal is tisztában voltak, hogy egyrészt ők, másrészt az illegális szemétlerakók rendszeresen csúfítják a környezetet. Intézkedni azonban nem tudtak, mert a terület nagy része magántulajdonban van.

   – A hajléktalan helyzet hosszú évek óta az egyik legfontosabb megoldatlan probléma a körzetemben. Számomra elfogadhatatlan volt az, hogy nem lehet semmit tenni az ügy megoldása érdekében. Tavaly áprilisban kértem és kaptam meg az önkormányzat megbízását, az aláírt hozzájárulásokat pedig tavaly szeptemberig kellett volna összegyűjtenem. Sajnos a COVID-járvány második, majd harmadik hulláma ezt megakadályozta, így idénre halasztódott. Jó hír azonban, hogy mostanra minden helyrajzi számról van legalább egy írásos hozzájárulásom, így az önkormányzat a jövőben jogosult lesz intézkedni az Erdőkerülő utca mögötti zűrös területen – jegyezte meg a képviselő.

Palocsai Béla elmondta, bármiféle rendrakás csak rövid távú eredményhez vezethet.

–  A helyzet hosszútávú megoldására egy átfogó programot dolgozunk ki, amiről már elindult az egyeztetés Cserdiné Németh Angéla polgármesterrel is. Az önkormányzat rendelkezik olyan ingatlanokkal, amiknek az állapota súlyosan leromlott az évek alatt, jelenleg lakhatásra alkalmatlanok. Azok a hajléktalanok, akik hajlandóak együttműködni, megfelelő szakmai irányítással részt vesznek az ingatlan felújításában, emellett többek között becsatlakoznak munkahelykereső és szociális programokba is. Az egyéves építési idő alatt konténerlakásokban biztosítanánk nekik az emberibb lakhatási körülményeket, és szociális munkások segítségével el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. A következő, fix kétéves időtartamra már képesek lesznek kibérelni az elkészült kis garzonlakásokat. Úgy vélem, ezzel a hároméves projekttel a lehető legumánusabb módon tudunk segítséget nyújtani a hajléktalanoknak a normális, hasznos életbe visszavezető úton. Ezzel remélhetőleg egyszer s mindenkorra megszűnik az az áldatlan állapot, ami megkeserítette a környéken lakók mindennapjait.

Palocsai Béla a legközelebbi testületi ülésen – várhatóan szeptemberben – be fog számolni a tapasztalatairól, illetve a hároméves programtervét is akkor fogja ismertetni az önkormányzattal.

Comments are closed.