Otthonra lelt fiatalok

Az Apolló utcai gyermekotthon tíz éve működik a kerületben. Az elmúlt hetekben 12 új külföldi lakó érkezett az intézménybe, mely megosztotta a kerületi közvéleményt. A nyugalom érdekében július végén nyílt napot tartottak a gyermekotthonban, hogy az itt élők megismerkedjenek működésével és nem utolsósorban a menekültek helyzetével.

Látogatás az otthonban/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Látogatás az otthonban/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Németh Angéla alpolgármester személyesen is felvette a kapcsolatot az érintettekkel, melyről így nyilatkozott a helyi médiának: a bevándorlással kapcsolatos negatív hangulat az önkormányzatunkat is elérte. Lakosok panaszkodtak, hogy ukrán bevándorlóktól tartanak. Dr. Lamperth Mónika, a kerület jegyzője utánajárt a tényeknek, kiderült: nem menekültek és nem ukránok érkeztek vár osrészünkbe. Csupán Fótról a gyerekvárosból egy afgán, egy szomáliai, illetve egy pakisztáni fiatal költözött a napokban az Apolló utcai gyermekotthonba.

Látogatás az otthonban/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Látogatás az otthonban/Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Szerettük volna eloszlatni a barátságtalan közhangulatot, ezért a fővárosi fenntartókkal karöltve nyílt napot szerveztünk az Apolló utcában. Sajnos nagyon kevés helybeli lakos jött el, mivel kevesen tudják, hogy kerületünkben működik ilyen jellegű gyermekotthon is. Megbizonyosodtunk, hogy pánikra semmi ok, azok a fiatalok, akik városrészünkbe költöztek, már 2-5 éve itt élnek hazánkban. Tanulnak, dolgoznak és kiválóan beszélik a nyelvünket. Annak idején a fóti intézménybe azért kerültek, mert felnőttkíséret nélkül lépték át az országhatárunkat, később pedig átkerültek hozzánk. A külföldi fiatalok oltalmazottként vannak nálunk, és 24 éves korukig ugyanazt az ellátást kaphatják meg, mint magyar árva társaik – mondta az alpolgármester
Az alpolgármester arra is kitért, hogy az Apolló utcai intézmény vezetője elmondta: a migránsok ellen petíciót gyűjtő kerületi hölgy a nyílt napon maga is személyesen megtapasztalta, hogy nincs ok az aggodalomra, hiszen nem randalírozó menekültek tábora jött létre a kerületben.

Comments are closed.