Otthonok a zöldövezetben

Az önkormányzat néhány éve kiköltöztette a hajléktalanokat az újpalotai kiserdőből. Az ott élő kolónia egy része a felszólításoknak eleget téve önként hagyta el a területet, mások pedig szállásokra mentek.
Az intézkedést a lakossági igénnyel indokolták, ugyanis a kiserdőben élő nagyszámú hajléktalan miatt egyre kevesebben látogatták a kerület határában levő zöldterületeket. Újra „megnyílt” a kiserdő a lakosság előtt 2011-ben, s bár a mezőőrök időnként látnak a fák között ismerős hajléktalanokat, a Szánkózó-domb, a Szilas-patak, a Szentmihályi út és a Rákospalotai határút által határolt területen, életvitelszerűen azóta sem él ott senki. Nem úgy a Szentmihályi út túloldalán, ahol, amíg a fák, bokrok nem voltak ennyire sűrűek, az autókból is láthatóak voltak a fák között megbúvó kalyibák.

Győri Anna, Török Dániel/Fotó: XV Média, Vargosz

Győri Anna, Török Dániel/Fotó: XV Média, Vargosz

– A hajléktalanok magánterületen, az ELMÜ területén élnek – mondta Török Dániel utcai szociális munkás. – Amíg a tulajdonost ez nem zavarja, addig akár ez így is maradhat.
Ha a távvezeték vonalát követjük, akkor a Szentmihályi úttól egészen a Neptun utca környékéig terjed az a terület, melyet a hajléktalanok előnyben részesítenek. A kerületi szakemberek szinte mindenkiről tudnak, kapcsolatban állnak velük, figyelik, segítik és óvják ezeket az embereket.
– Együttműködést kötünk velük – tette hozzá Győri Anna, az ESZI Nappali Melegedő és Utcai Gondozó Szolgálat szociális munkása –, melynek értelmében vagy alapvető „utcai” ellátást, élelmiszert, takarót, gyertyát, vagy jövedelmet, közmunkához, segélyhez való hozzájutást és egyéb segítséget, például szállóra való bejutást biztosítunk nekik. Ezeken felül igénybe vehetik a nappali melegedő összes szolgáltatását. Mi pedig azt kérjük tőlük, hogy az alapvető normákat, ne égessenek kábeleket, gumikat, a kutyáikat kössék meg, ne szemeteljenek, tartsák be.
Jelenleg mintegy ötven hajléktalan él a távvezetékek környékén. Köztük van például az a férfi is, aki tehetős családból származik, ám édesanyja halálát nem tudta feldolgozni, és a családi vagyont fél év alatt elkaszinózta. Azóta pedig az utcán lakik. A szakemberek tapasztalata az is, hogy a kerületi hajléktalanok többsége itt vált hajléktalanná, emiatt mindnyájan ragaszkodnak a kerületi zöldterületekhez.

Comments are closed.