Otthonápolási praktikák

Sokan kerülhetnek, sajnos, olyan helyzetbe, amikor az idős, beteg hozzátartozók ápolása hosszabb-rövidebb ideig a többi családtag feladata lesz. Mit kell tennünk? Hogyan gondoskodhatunk róluk biztonságosan? Erről kérdeztük Szabados Mónika szociális gondozót.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

– Az ágyban fekvő beteg szobájába, ha fel tud ülni és pár lépést tud tenni, mosdatás előtt terítsünk le az ágya mellé egy nagy nejlont, arra pedig helyezzünk egy támlás széket. A beteget ültessük rá, majd lavórból, mosdószivaccsal dörgöljük meg jól a testét. Ezzel nemcsak megtisztítjuk a bőrét, de vérbőséget is okozunk, amely jótékony hatású – magyarázta Szabados Mónika.
Ágyban történő mosdatásnál nejlonlepedővel védjük az ágyat. Fejtől a lábig haladjunk, szintén szivaccsal dörzsöljük végig a testét. Hajmosáskor az ágyhoz kötött beteget átlósan fektessük az ágyon, úgy, hogy feje az ágy szélére kerüljön, alá pedig a földre tegyünk egy mosdótálat.
A további betegségek, a felülfertőzések elkerülésére a beteg mindig tiszta ágyban feküdjön, hiszen az elhasználódott ágynemű, a különböző szennyeződések a kórokozók terjedését idézi elő. Éppen ezért célszerű a pamut- vagy vászonlepedő alá nejlonlepedőt tenni, az ágyneműhuzatot pedig gyakran cserélni.
A szakember elárulta a lepedőcsere titkát is: a beteget helyezzük óvatosan az ágy egyik felére, majd a másik felén csavarjuk fel az anyagot az ágy közepéig. Tegyük fel a tiszta lepedőt, a beteget tegyük rá, majd szedjük le a másik oldalról a piszkosat, és tekerjük ki a tisztát. Ezután visszahelyezhetjük a beteget az eredeti testhelyzetbe.

Comments are closed.