Otthon Palotán – családbarát kerület

A kerület elöregedésének megállítására, a ­fiatal házasok és a családosok idevonzása érdekében kerületi lakásépítési program kidolgozásáról döntött legutóbbi ülésén a képviselő-testület. A Csonka László képviselő által jegyzett előterjesztés az Otthon Palotán elnevezést viseli. Ennek lényege, hogy összhangban a kormány otthonteremtési, családtámogatási törekvéseivel, a kerület is dolgozza ki a saját lakásépítési koncepcióját, valamint az ehhez kapcsolódó cselekvési tervet
a 2016–2020 közötti időszakra vonatkozóan.

Csonka László/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Csonka László/Fotó: XV Média, Nagy Botond

előterjesztés szerint a kerületben jelenleg is vannak olyan területek, amelyek lakásépítésre alkalmasak, azonban a gazdasági válság miatt ezek beépítése nem kezdődött el. Ilyen az Újpalota-Parkváros, a Rákospalota-Liget, a Rákospalota-Újfalu és a növény­olajgyár területe. Ezeken a helyeken 5400-6000 új lakást lehetne felépíteni. Az önkormányzat ezekkel a területekkel kapcsolatosan – bár nem tulajdonos – kezdeményezőleg léphet fel, akár résztulajdonosi pozícióba is kerülhet, például az előközművesítés, közúthálózat kiépítésében való részvétel fejében.
Az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok is alkalmasak lakásépítésre, ilyenek az elsősorban kertvárosi területeken meglévő üresen álló foghíjtelkek, illetve azok a főként rákospalotai alulhasznosított ingatlanok, amelyek szanálása révén a jelenleginél több lakás építése válna lehetővé.
Az első lépés az adott ingatlanok felmérése, a szükséges előkészítő feladatok meghatározása, majd konkrét cselekvési terv készítése, megfelelő ütemtervvel – áll az előterjesztésben.

Comments are closed.