Ötkarikás karatés

Megnyerte Baranyi Zsófia, az MTK Karate Szakosztályának tagja a horvátországi Umagban rendezett kvalifikációs versenyt, és ezzel kijutott az októberi ifjúsági olimpiára. A sportágában ő lesz az első kerületi olimpikon. De hogy ki is az a Baranyi Zsófia? Nos, az alábbi interjúban erre kerestük a választ.

– Mikor és hol kezdtél karatézni?
– Ötéves koromban kezdtem, és azóta is ugyanabban a csapatban vagyok. Előtte nem próbáltam más sportot mivel még kicsi voltam, de a karatéba azonnal beleszerettem. Az első edzésről már nem akartam hazamenni. Óvodatársaim anyukája ajánlotta nekünk a Dynamicot, mivel ők is oda jártak.
– Mi volt az első jelentősebb eredményed?
– Megnyertem a magyar bajnokságot, ez azt hiszem, kilenc éve történt. Hivatalosan 14 éves korom óta vagyok válogatott. Már hétszeres magyar bajnok vagyok, kadet korosztályban van egy Európa-bajnoki 2. helyezésem, illetve egy világbajnoki 5. helyezésem is.

Forrás: Karate Szövetség

Baranyi Zsófia/Forrás: Karate Szövetség

– Milyen eséllyel vágtál neki a mostani kvalifikációnak?
– Jó eséllyel indultam neki, mert egyrészt ismertem az ellenfeleimet, másrészt, mert magam is a világranglista élmezőnyéhez tartozom, és rendesen felkészültem. Ez pedig segített elhitetni velem, hogy ott a helyem az olimpián. Az olimpiára azonban bonyolult a kijutás. Először a ranglista első két versenyzője jutott ki, majd ezután rendezték meg az umagi kvalifikációs versenyt. Ide minden ország kategóriánként egy sportolót nevezhetett, a verseny pedig kétszer egynapos volt. Erről az eseményről a két-két döntős jutott ki az olimpiára.
– Így eddig hatan vagyunk a kategóriámban, és még csatlakozik hozzánk két versenyző a ranglistáról is.
– Mit éreztél, amikor ez sikerült?
– Először is nagyon boldog voltam, bár akkor még nem sikerült feldolgoznom a sikert, és utána, ugye, még ott volt a döntő is, amit szerencsére felszabadultan sikerült végigcsinálnom. Először el sem akartam hinni, hogy hova jutottam ki, de most már tudom, mi a célom, és igyekszem arra koncentrálni.
– Hogy alakul majd a programod októberig?
– Most apukámnál pihenek néhány hetet Svájcban, majd augusztusban kezdődik a kéthetes alapozó edzőtábor. Ezután visszatérnek a rendes edzések, szeptemberben pedig már kezdődik a verseny- és kvalifikációs szezon.
– Milyen reményekkel várod az olimpiát?
– Nyilván nem lesz könnyű, de mindent meg fogok tenni a célom érdekében. Szeretnék egy érmet, hogy az milyen színű lesz, majd meglátjuk, de nyilván az arany a cél.
– Van sportolói példaképed?
– Karatésok közül konkrét példaképem nincs, de sok versenyző van, akire felnézek. Ha meg kell neveznem egy embert, akkor az Hosszú Katinka lenne, akinek munkásságát követem és csodálom.

Comments are closed.