Ösztöndíjakkal ösztönöznek tanulásra

Mikulás napján adták át a Magyar – Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetsége ösztöndíjait. A követség tavaly óta támogatja az újpalotai iskola legjobb diákjait.

A 200 ezer forintos támogatásra idén harminchatan pályáztak, és közülük nyolc tanuló, három kínai származású és öt magyar, részesült ebben az elismerésben. Az ösztöndíjakat Duan Jielong kínai nagykövettől vehették át a tanulók, és elfogadta az iskola meghívását Medgyessy Péter volt miniszterelnök is, a budapesti kínai iskola megalapításának egykori kezdeményezője. Rajtuk kívül még részt vett a december 6-i ünnepségen Pesti Máté, Magyarország újdonsült kínai nagykövete is, aki januártól veszi majd át a pekingi magyar hivatal irányítását. A kerületet pedig Tóth Imre alpolgármester képviselte.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Ezt az iskolát hajdan azért alapítottuk, mert bíztunk a jövőben – mondta a volt miniszterelnök -, és most már láthatjuk, hogy igazunk volt. Az iskola azóta is szépen fejlődik és gyarapszik.

Hasonlóképpen vélekedett a kínai nagykövet is, aki fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy a Neptun utcai iskolából kikerülő diákok lesznek a zálogai és biztosítékai a két nép kapcsolatának és barátságának.

A vendégek leleplezték az iskola aulájában felállított Konfucius-szobrot is, melyet az újpalotai intézmény a Kínai Népköztársaságtól kapott. A nagykövet másik ajándékkal is meglepte az iskolát. A Kínai Államtanács Tengeren Túli Hivatalának nevében 2600 tankönyvről szóló dokumentumot adott át az intézmény vezetőjének.

Comments are closed.