Őszi “monszun” érkezett – riasztott a meteorológia

A meteorológiai szolgálat szerint őszi “monszun” érkezik, emiatt öt dunántúli megyére narancssárga, vagyis másodfokú, az ország többi területére pedig elsőfokú figyelmeztetést adtak ki péntekre – írja az MTI.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) veszélyjelzése szerint az egész nap várható jelentős mennyiségű eső miatt többek között Budapestre elsőfokú a figyelmeztetést adtak ki. Az érintett területeken intenzív záporok, zivatarok nyomán rövid idő alatt is jelentős mennyiségű csapadék hullhat.
A meteorológiai szolgálat a honlapján azzal magyarázta a várható időjárást, hogy a Földközi-tenger középső medencéjében tovább erősödik egy ciklon, amelynek csapadékzónája a Kárpát-medence fölé húzódik. Mivel dél, délkelet felől folyamatos a meleg, telített levegő utánpótlása, az eső mellett időszakosan heves záporok vagy monszunszerű csapadékkal kísért zivatarok is lehetnek, miközben a Dunántúlon az erős északnyugati szél kifejezetten barátságtalanná teszi az időt. A veszélyjelzés szerint Nyugat-Dunántúlon, a Bakony és a Balaton térségében pénteken a legerősebb széllökések 70-75 kilométer/óra körüliek lehetnek.
Az országos középtávú előrejelzés szerint a hétvégén borús, szeles, egyre hűvösebb idő várható. A tartós csapadék vasárnap reggelre szűnhet meg.

 

Comments are closed.