Őszi fáradtság ellen

Sokat és sokan beszélünk a tavaszi fáradtságról, pedig nem csak ez létezik. Az őszi fáradtság a nappalok rövidülésével, az időjárás hidegre fordultával, a borongós, csapadékos idő beköszöntével jelentkezik.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Szakemberek szerint az idő elromlása nemcsak hangulatunkat befolyásolja, az évszakváltás hormonális változásokkal is jár – hasonlóan, mint a tavaszi fáradtságnál. Ebben az időszakban az álmosságért felelős melatonin szintje emelkedik meg, arra ösztönözve az embert, hogy lassítson. Míg ez néhány száz éve még lehetséges is volt, a mai világban elképzelhetetlen. Éppen ezért nincs más teendőnk, mint felvértezni magunkat a fáradtság és a rossz kedélyállapot ellen, mégpedig elsősorban megfelelő étkezéssel és a mozgással.
Fogyasszunk minél több idénygyümölcsöt és -zöldséget, szerencsére bőven van miből válogatni, hiszen most érik a szilva, a szőlő, az alma, lassan itt a szezonja a sütőtöknek és a friss savanyú káposztának. A vitaminpótlás fontos része a D-vitamin-bevitel, amit ilyenkor a napból már nem tudja a szervezet biztosítani, éppen ezért itt az ideje elkezdeni szedni a vitaminokat.
A rendszeres sportolás nemcsak egészségünk megőrzésében segít, de levezeti a stresszt és kiegyensúlyozottabbá is tesz.
Érdemes ilyenkor minél több időt a szabadban tölteni, kirándulással, kertészkedéssel, mint ahogy rendszeresen szellőztetni, hiszen a friss levegő nélkülözhetetlen az agy megfelelő oxigénellátásához.
A zenehallgatás, a színes ruhák viselése a szürke és borongós időben jó hatással van a lelkünkre.

Comments are closed.