Ősszel is biztonságban

Az ősz beköszöntével megváltozik az időjárás; a nappalok rövidülnek, a csapadékos napok száma nő. Ennek ellenére sokan még ilyenkor is úgy vezetnek, mintha nyár lenne, amivel nemcsak maguk, hanem a környezetükben közlekedők épségét is veszélyeztetik.

Az, hogy később világosodik, ugyanakkor korábban megy le a nap, azt is jelenti, hogy romlanak a látási viszonyok. – Azért, hogy elkerüljük az esetleges veszélyhelyzeteket, legyen időnk a megfelelő rea­gálásra, különösen fontos a megfelelő – 2-3 másodperces – követési távolság és a sebességhatárok betartása – tanácsolja Czebe Sándor, a Safedrive Kft. közlekedésbiztonsági trénere.

Bár még messzinek tűnik a tél, ne hagyjuk az utolsó pillanatra autónk szakemberrel való átnézetését. Ellenőriztessük a világítást, a ködlámpát, a fékeket, a fékfolyadékot, a futóművet, valamint a biztonságtechnikai elemeket. Lényeges az is, hogy az ablaktörlő megfelelően működjön, és nem korai a fagyállós ablakmosó folyadék beszerzése sem.

Mivel ősszel gyakrabban nedvesek az utak, ezért fontosak a megfelelő állapotú gumik. Ne sajnáljuk a drágább, de jobb minőségű garnitúrára a pénzt, mivel ennek jobb a vízelvezetési képessége is, így azok biztonságosabbak a vizes utakon is.

A szakember ennek kapcsán felhívta a figyelmet: azokon az útszakaszokon, ahol összegyűlik a víz, csak nagyon lassan haladjunk át. Kizárólag így kerülhetjük el a vízen futást, ami azt jelenti, hogy az abroncs nem képes a közte és az útburkolat közti vizet kiszorítani, így a kerekek úgy csúsznak, mintha jégen lennének.

Comments are closed.