Öröm vagy kötelezettség?

A szakemberek egyöntetűen állítják, hogy a gyerekeknek jót tesz, ha van egy háziállatuk. Megkérdeztünk erről egy online, nem reprezentatív kérdőív segítségével középiskolásokat, és a válaszok zöméből az derült ki, hogy ők is így gondolják.

Szereti és jelenleg is tart háziállatot tizenhat fiatal, öten szeretik őket, de most nincs kedvencük, három válaszadónak közömbösek az állatok, de senki nem mondta, hogy ne szeretné a háziállatokat. Jellemző volt, hogy nem csak egyféle háziállat él a háztartásokban, összesen tizenkét kutyáról, hét macskáról és egy-egy hullámos papagájról, halról, teknősről és gekkóról számoltak be a kamaszok. Ketten mondták, hogy nem szoktak velük foglalkozni, a többiek etetik, sétáltatják és játszanak a házikedvenceikkel.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Arra a kérdésre, hogy ki milyen állatnak örülne, a klasszikus kutya, macska, papagáj mellett sokan kisebb rágcsálót, hörcsögöt, egeret vagy nyulat szeretnének. Ketten lovat, és volt, aki jobban elengedte a fantáziáját: kígyóra és sörényes hangyászra vágyna.
A kérdőív kitöltőinek 80 százaléka hallott arról, hogy jót tesz az egészségünknek a háziállat, csökkenti a vérnyomást, a közös séták segítik megőrizni a jó kondíciót. Kivétel nélkül mindenki ismert olyan sportokat, ahol állatokkal együtt mozognak, például a kutyás agility vagy a lovas sportok.
Szívet melengető volt, amikor a fiatalok elmondták véleményüket a háziállatokról: „Egy jól gondozott, szeretett háziállat a tudatosabbá válást segíti. Felelősségvállalóbbá, érdeklődőbbé teszi a kiskedvenc a gazdit. Az állatok tartása közben felmerülő gondok megedzik az embert, és ha sikerül megoldania a problémát, ezt a problémamegoldó képességet máskor is előveheti.” „Szerintem jó, ha az embernek van egy társa, aki feltétlenül szereti és bízik benne!”

Comments are closed.