Örökifjú rákospalotai feltaláló

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Schmidt Ottó okleveles elektromérnök jelenleg az általa feltalált mikrohullámú szövetfeldolgozó negyedik fejlesztésén dolgozik.

A szövetminták gyors és hatékony ellenőrzésére létrehozott orvosi műszer továbbgondolása ideje nagy részét lefoglalja. A munka hétvégéken is kitart, egy-egy szombaton akár éjfélig is elhúzódhat. Ez a lelkesedés egy piaci alapon működő vállalkozás vezetőjétől majdhogynem természetes, ám ha hozzátesszük, hogy Schmidt Ottó elmúlt már 90 esztendős, egészen más megvilágításba kerül a dolog.
– Immár hatvan éve orvosi műszerek megtervezésével, gyártásával és bevizsgálásával foglalkozom – mondta a szintén hatvan éve Rákospalotán élő (és dolgozó) mester. – Mindig arra törekedtem, hogy olyan eszközöket találjak ki és valósítsak meg, amelyek hiányoznak az orvosok technikai eszköztárából.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Így készült el többek között a Schmidt-féle automata vérsejtszámláló, a mikrohullámú szárazanyag-meghatározó, a mikrohullámú fehérjemeghatározó, illetve a már említett mikrohullámú szövetfeldolgozó, amely már a negyedik fejlesztésnél tart.
– Annyi dolgom volt, észre sem vettem, hogy időközben kilencvenéves lettem. Hogy honnan van ennyi erőm? Egyrészt az élsportolói múltamból fakadóan, hisz fiatalon az UTE-ban eveztem, és a klub színeiben országos bajnokságokat, valamint nemzetközi versenyt is nyertem – magyarázta a szakember. – De az energiáimat annak is köszönhetem, hogy hosszú ideje ebéd után mindig szakítok magamnak időt egy 30-40 perces pihenésre, amely után újult erővel tudok a munkámra koncentrálni.
Azt nem tudni, hogy most hol tartanánk, ha Schmidt úr át tudta volna valakinek adni a stafétabotot. Ám egyetlen fia nem az orvosi műszerek fejlesztését választotta életcéljául. Így az idős családfő kénytelen tovább irányítani az általa alapított céget. És csak bizakodni tud abban, hogy orvosnak tanuló lány­unokája, valamint informatikai pályára készülő fiúunokája közül egyszer majd valamelyik egy új, megvalósításra váró ötlettel kopogtat be az irodájának ajtaján…

Comments are closed.