Óriási bevételkieséssel számol az önkormányzat

2021-es állami költségvetés a gyengeség és a gyávaság büdzséje – jelentette ki sajtótájékoztatón június 11-én Cserdiné Németh Angéla polgármester.  Majd konkrét adatokkal nyomatékosította, hogyan alakulhat át a kerület költségvetése, ha elfogadják a javaslatokat a parlamentben.

„Becslések szerint 2021-ben csak az iparűzési-adóbevételek 10-15 százalékos csökkenésével kell számolni, amely 1 milliárd forint kiesést jelenthet a XV. kerületben. Emellett a várható gazdasági visszaesés miatt a helyi iparűzési adóbevételek jelentős csökkenésére is lehet számítani, ami önmagában komoly érvágást jelentene az önkormányzatnak. Ráadásul a jövőben az iparűzési adóbevételeiket nem fordíthatják a polgármesteri hivatalok bérkiadásaira. A XV. kerület tekintetében nagyjából a hivatali létszám felének, az éves bértömeg pedig kevesebb, mint felének finanszírozását fedezi a központi támogatás. Az ilyen mértékű elvonás a kötelező és az önként vállalt feladatok ellátását veszélyeztetné” – jegyezte meg a polgármester.

Kitért arra is, hogy a városrészben csak idén 230 millió forintos elvonást jelent az gépjárműadó-bevételek központosítása is. „Az összeg a kormányhoz kerül, de az ebből ellátandó feladatok megmaradtak. Jelentős költséget jelent ugyanis a kerületi útfenntartás, a közmű-fenntartási és karbantartási kötelezettségek elvégzése is. Ugyan a bírságokból származó bevételeket meghagyták az önkormányzatoknak, a beszedésével kapcsolatos feladatok maradnak, viszont ezek a bevételek messze nem fedezik az adó beszedésével kapcsolatos helyi kiadásokat” – tette hozzá.

A polgármester a szolidaritási hozzájárulásról is beszélt. Úgy fogalmazott: „a XV. kerület 2020-as 552 millió forintos befizetése 2021-re a legoptimistább becslések szerint is ennek a 2,5-szeresére, nagyjából 1,4 milliárd forintra ugrik. Ennyi kerül a központi költségvetésbe – a saját bevételeinek terhére”.

[fvplayer id=”4″]

A 2021-es állami költségvetés tervezete valamennyi állampolgárt sarcolja – ezt már Hajdu László országgyűlési képviselő mondta. „ A költségvetésben olyan mértékű forráskivonások szerepelnek, amelyek csőd közeli helyzetbe is sodorhatnak kerületi vagy települési önkormányzatokat. A számok egyértelműek, és a kormányzati tájékoztatást teljes mértékben megcáfoljákhiszen óriási bevételkieséssel kell számolniuk a helyhatóságoknak”.

Az Országgyűlésben a 2021-es költségvetés vitája napok óta közbeszéd. A kormány álláspontja szerint ugyanis egy jó költségvetés egyértelműen tükrözi a benyújtó politikai szándékát és alkalmazkodik a valósághoz.

Az önkormányzatok finanszírozásáról szóló vitára Varga Mihály pénzügyminiszter reagálva azt mondta: „több mint 857 milliárd forintos forrás jut az önkormányzatoknak 2021-ben, ami 16 százalékkal, 118 milliárddal több, mint idén. Hitelforrás nélkül az önkormányzatok jövőre közel 3000 milliárd forinttal gazdálkodhatnak. Beszámolt arról is, hogy 200 milliárd forint hitelkeretet is biztosítanak az önkormányzatok számára beruházásokhoz, valamint folytatódik a Modern városok és a Magyar falu program, illetve uniós programokból is fordítanak az önkormányzatok fejlesztéseire”.

Az ellenzék szerint viszont az önkormányzatokra nézve végzetes lehet a költségvetési tervezet, ezért a XV. kerületben tartott sajtótájékoztatón túl, több budapesti, DK-vezetésű kerület hivatala előtt is kiálltak a politikusok, a jövő évi büdzsé javaslatai ellen felszólalva.

 

Comments are closed.