Óriásberuházás lakossági együttműködéssel

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

A kerületiek türelmére és a lakosság együttműködésére is számít a helyi önkormányzat az észak-pesti szennyvíz-főgyűjtőcsatorna kiépítése kapcsán. Többek között erről is szó volt a november 21-i közmeghallgatáson, amin a városrész vezetése tájékoztatta a résztvevőket az óriásberuházás aktuális állapotáról és fejlesztési terveiről.

A kerületben évtizedek óra várt fejlesztés a Szilas-patak menti szennyvíz-főgyűjtő megépítése, ami a Fővárosi Önkormányzat feladata lenne, azonban annak még a hosszú távú tervei közt sem szerepel a beruházás, ezért a XV. kerület magára vállalta a feladatot. A kiemelkedő munkát az A-Híd Zrt. és a Penta Általános Építő Kft. konzorciuma végzi.

Benedekné Bagyinszki Márta, a Városgazdálkodási Főosztály vezetője a tervekről elmondta, hogy öt ütemben valósulna meg a beruházás, ami miatt útlezárásokra és tömegközlekedési változásokra is kell számítani. Azt viszont hozzátette: az ingatlantulajdonosok zavartalanul tudnak majd bejutni lakóházaikba. Kitért arra is, hogy „a nyomvonal mentén főleg a Közvágóhíd utcai szakaszon a kivitelező minden ingatlanban szeretne külső, illetve belső állapotfelmérést végezni, és ehhez kérik a lakók közreműködését”. Ez azért szükséges, mert az esetleges beruházás okozta épületkárokat ez alapján tudják bizonyítani. A főgyűjtő megépítése az elöregedett vízvezetékek cseréjét is magában foglalja, és útfelújítások is lesznek.

Az I. ütem kivitelezési munkáit 2020 januárjában kezdik a Mogyoród útja – Erdőmenti út közötti szakaszon, és ez augusztus közepén fejeződik be, addig félpályás útlezárások lesznek.

A beruházással kapcsolatban előzetesen írásban is érkeztek kérdések az önkormányzathoz, melyeket a fórumon Cserdiné Németh Angéla polgármester ismertetett. A Magyar Kerékpárosklub Észak-Pesti Szervezete például a Szilas-patak menti bicikliutak kiépítéséről érdeklődött. A polgármester elmondta: nem vitatja a kerékpárutak szükségességét, a költségvetésben az ehhez kapcsolódó tervek azonban háttérbe szorultak, és a kerékpárbarát városfejlesztés is várat magára. Ez a fővárossal közös uniós projekt. Úgy fogalmazott, reméli: „2021-ben már a megvalósult fejlesztést tudja használni a lakosság”.

A fórumon ezenkívül szóba került a műemléki védettségű házak kérdése, a kerületi egészségügy és a köztisztaság állapota, valamint a hajléktalanok helyzete is.

Comments are closed.