Óraátállítás lesz október végén

A téli időszámítás október 30-án kezdődik majd, ekkor hajnali három órakor egy órával vissza kell állítani az órákat. Magyarországon 1980 óta alkalmazzák a nyári időszámítást. Minden év októberének utolsó vasárnapján térünk át a normál időszámításra. Ekkor a helyi idő visszaáll az időzóna csillagászati idejére.

Óraátállítás

Óraátállítás

A magyarok 80 százaléka, ötből négy ember eltörölné az óraátállítást – derült ki egy friss felméréséből. A kutatás szerint minden 5. válaszadó rosszul tudja, hogy október 30-án merre kell tekerni a vekkert. Az ellenzők táborának kétharmada a fix nyári időszámítás híve, 23 százalékuk a téli időszámításra állna át, míg 13 százalékuk az időzónaváltást támogatná, és így a greenwichi középidőhöz nem 1, hanem 2 órát adna.
A válaszadók fele a biológiai egyensúly felborulását, valamint a nehézkes átállást említi elsődleges problémaként. A téli időszámítás ellenzőinek fő érve a korai sötétedés: 10 emberből 4 számára a korai órákban jelentkező sötétséghez rossz közérzet társul, a résztvevők kétharmada pedig ilyenkor munka után már nem is nagyon megy a szabadba.
Az 55 év felettiek többségének egészségi problémái vannak az óraátállítást követően.
A téli időszámításra átállás támogatottsága a településmérettel fordítottan arányos: a kisebb települések lakói között népszerűbb ez az elképzelés, mint a nagyobb városokban.
Az idén október 30-án, vasárnap éjjel 3 órakor kell visszaállítani az órákat 2 órára, ekkor veszi kezdetét a téli időszámítás.
Az online kutatásában összesen 5776-an vettek részt, szeptember 24. és október 12. között.

Comments are closed.