Ónos eső jöhet a havazás után – több mint 80 hókotró az utakon

Több mint nyolcvan géppel folyamatosan végzi a hó eltakarítását és az utak síkosságmentesítését a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Budapesten – tájékoztatta a társaság hétfőn az MTI-t. Az FKF közölte: reggel hat órakor életbe lépett a legmagasabb készültségi fokozat, miután az Országos Meteorológiai Szolgálat jelezte a várható havazást.
Első ütemben az 1200 kilométer hosszúságú főútvonal-hálózaton végzik a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést. A feladatok végrehajtásakor a fontossági sorrend: a hidak, a felüljárók, a Liszt Ferenc-repülőtérre vezető út, a Budaörsi út (mint az M1-es és az M7-es autópálya ki- és bevezető szakasza), az M3-as, az M5-ös autópálya és a 2-es, 6-os, 10-es és 11-es főút fővárosi bevezető szakaszai, az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai, az autóbusz- és fő közlekedési útvonalak, a kórházakhoz, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz kapcsolódó utak.
A 2100 kilométer hosszúságú mellékútvonal-hálózaton csak a fő- és közösségi útvonalak rendbetétele után kezdődhet meg a munka.
Hozzátették, hogy a munkavégzést nehezíti a mínusz 9 Celsius-fokos hideg, mivel a hintőanyag lassabban fejti ki olvasztó hatását.
A mellékutak havasak, csúsznak, ezért arra kérték a járművezetőket, hogy fokozott figyelemmel, körültekintően közlekedjenek.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Hétfőn nyugat felől havazás várható, amely a délutáni órákra a Dunától keletre eső területekre is átterjed. A hó mennyisége általában lepel – 5 cm körül várható. Az ország délnyugati részén 5 cm feletti hó is hullhat, a délnyugati határ közelében és a Mecsek térségében akár a 10 cm-t is elérheti a friss hó mennyisége – írja a met.hu.

Hétfőn és kedden napközben a Dunántúl északi felében a megélénkülő vagy esetleg megerősödő (35-45 km/h) délkeleti szél kismértékű hóátfúvást okozhat.

Kedden a nap második felében nyugat felől ismét csapadékra kell számítani: az Észak-Dunántúlon hóra, a Közép- és Dél-Dunántúlon jellemzően fagyott esőre és ónos esőre kell számítani. Fagyott eső főként az alacsonyabb tengerszint feletti magasságokban esélyes, ónos eső a délebbi megyékben, illetve ~4-500 m fölött valószínű.

 

Comments are closed.