Omega-3 zsírsavak: enni jobb, mind szedni?

Az omega-3 zsírsavak szervezetünk fontos tápanyagai. Energiát szolgáltatnak, megtalálhatók sejtjeink membránjaiban, szerepük van a véralvadás folyamatában, a gyulladások szabályozásában, valamint idegrendszerünk működésében. Egy új, a Cochrane Library oldalán megjelent vizsgálat eredményei azonban mintha lerombolnák ezt a nimbuszt, pedig sokan csak tévesen értelmezték az adatokat – hívta fel a figyelmet a TÉT Platform Egyesület.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A 79 korábbi kutatás eredményeit összegző vizsgálat több mint száztizenkétezer ember adatait elemezte, fókuszában azonban az étrend-kiegészítőként fogyasztott omega-3 zsírsavak egészségre gyakorolt hatásai álltak. Ezekről derült ki, hogy csekély vagy szinte kimutathatatlan mértékben csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának gyakoriságát.
Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője nyomatékosította, a friss kutatási eredmények is a kiegyensúlyozott étrend fontosságára és egyes étrend-kiegészítők kétségbe vonható értékeire hívják fel a figyelmet. Az ome­ga-3 zsírsavak táplálkozásunk fontos építőkövei, és a most publikált eredmények is megerősítik, hogy főleg a körültekintően összeállított, vegyes és változatos étrendtől és nem az étrend-kiegészítőktől várhatunk pozitív egészségi hatásokat.
Fontos azonban figyelembe venni, hogy mi, magyarok az omega-3 zsírsavakban gazdag halakból az átlagosnál jóval kevesebbet fogyasztunk. A legjobb omega-3 források a tengeri halak, mint például a lazac, a makréla vagy a szardínia, de bőven találunk belőlük a nem zsíros húsú hazai halakban (busa, pisztráng, kecsege) is. Ezenkívül a lenmag-, a dió- vagy éppen a repceolaj szintén jó választás lehet szívünk egészsége szempontjából.

Comments are closed.