Október végéig kell elvégezni a kötelező banki adategyeztetést

Október 31-ig kell elvégezni a kötelező banki adategyeztetést. Törvény írja elő – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A pénzmosás elleni törvény nemcsak a banki, hanem az egészségpénztári, életbiztosítási ügyfelekre is vonatkozik. A banki azonosítás csak azoknak előírás, akik 2017. június 26-a előtt kötöttek bankszámlaszerződést.

A pénzmosás elleni törvény az adategyeztetést minden olyan ágazatban előírja, ahol fennáll az esély arra, hogy pénzmosásra, terrorizmus finanszírozására használjak fel, akár az ügyfelek tudta nélkül, a pénzügyi számláit, adatait.

Az átvilágítás során a lakossági ügyfelek személyi okmányát, illetve lakcímkártyáját lemásolja a pénzügyi szolgáltató, majd az ügyfélnek alá kell írnia egy dokumentumot, amelyben arról nyilatkozik, hogy nincs kiemelt közszereplői státusza, vagyis nem állami cég elsőszámú vezetője és nem is diplomata.

Arra is lehetőség van, hogy az adategyeztetéshez a lemásolt személyi okmányt, illetve lakcímkártyát e-mailen vagy postán elkülje az ügyfél a pénzintézetnek, illetve több hitelintézetnél élő, online videóbeszélgetés is rendelkezésre áll a gyors adategyeztetéshez.

Comments are closed.