Október végéig egyeztethetők az adatok a bankokkal

Módosították a június 26-i határidőt. Az Országgyűlés döntése nyomán október 31-ig kell a banki adategyeztetést elvégezni.

A változtatásban az is szerepel, hogy a szolgáltatóknak a hatálybalépést követő 3 napon belül tájékoztatniuk kell azon ügyfeleiket, akiknél az átvilágítást még nem vagy nem teljes körűen végezték el. Így az érintett ügyfélkör egyértelműen tudomást szerez a hiányzó adatok és nyilatkozatok pótlására vonatkozó kötelezettségéről és annak meghosszabbításáról október 31-ig.

A változtatást az indokolta, hogy a Magyar Bankszövetség jelezte, az ügyfelek egy részénél nem zárul le az átvilágítás a június 26-i határidőig. A módosítás célja, hogy kellő időt biztosítson az eljárások lefolytatásához és a banki tranzakciók ne ütközzenek akadályba június 26-a után több mint egymillió ügyfélnél.

A pénzmosás elleni törvény 2017. június 26-án lépett hatályba, és a már meglévő ügyfélkör esetében kétéves átmeneti időszakot biztosított az esetlegesen hiányzó adatok, nyilatkozatok pótlására a törvény hatálya alá tartozó szolgáltatóknak.

Comments are closed.