Okosvárosok az élhetőbb életért?

Nem önmagukban az okostechnológiák, hanem azok okos használata teheti jobbá az életet a jövő városaiban – állapították meg a Brain Bar jövőfesztivál Hogyan tervezhetünk élhető városokat a jövő számára? című, szeptember 9-i panelbeszélgetésének résztvevői, akik közül Fudzsimoto Szú japán sztárépítész kiemelte: fontos minél szorosabb kapcsolatot teremteni a mesterséges technológiák és az ökosztisztéma között.

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

A Millenáris parkban zajló kétnapos fesztiválon a jövő okosvárosairól tartott panelbeszélgetésen Lasma Ivaska, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) innovációs igazgatója; Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára, valamint Roman Sysel, a Bolt mobilitási platform regionális menedzsere vettek részt, míg Fudzsimoto Szú japán sztárépítész, a Magyar Zene Háza tervezője Tokióból csatlakozott az eszmecseréhez – közölte az MTI.

A világ legismertebb építészei között számon tartott szakember kiemelte, hogy a természet, az ökoszisztéma is egy „okosrendszer”, amely folyamatosan reagál a kihívásokra. Ezért is fontos szorosabb kapcsolatot teremteni a természet és a mesterséges környezet között.

Steiner Attila elsősorban a közlekedés jelentette kihívásokról beszélt, kiemelve: a magyarországi szén-dioxid-kibocsátás 20 százaléka a közlekedésből származik, ennek nem kis része az autóbuszokból.

Roman Sysel pedig úgy fogalmazott: a városokat vissza kell adni a lakóiknak: képzeljük el, milyen lenne, ha szinte az összes parkoló felszabadulna, és ezzel a sok hellyel szabadon rendelkezhetnénk? A cseh szakember kitért az okostechnológiák jelentette veszélyekre is. Kiemelte: az új technológiák új lehetőségeket nyitnak a jóra és a rosszra is: hatékonyabban lehet segíteni az embereket, de kontrollálni is szorosabban lehet őket. 

A kétnapos rendezvényen tudósok, üzletemberek és politikusok vázolták fel a jövőről alkotott víziójukkal. Richard Browning, a rakétahátizsák feltalálója, Damian Bogunowicz, a Tesla robotikusa és Erik J. Larson, a mesterséges intelligencia szakértője csak pár név a nagyok közül, akik miatt érdemes volt kilátogatni és bekapcsolódni egy-egy beszélgetésbe, előadásba.

A Brain Bar jövőfesztivál Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus előtt pedig ötemeletes falfestménnyel tiszteleg. A koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésében meghatározó szerepet játszó Karikó Katalin arcképe mellé: A jövőt magyarok írják jelmondat kerüt az óriási tűzfalfestményen. A Krisztina körúton lévő alkotás a szeptember 9-10-i rendezvény előestéjére készült el.

„A Brain Bar örökös célja a magyar fiatalok ambícióinak erősítése, bátorításuk a jövő aktív alakítására. Évről évre olyan példaképeket hozunk a fesztiválra, akik inspirálhatják őket ebben, néha azonban a példaképek itt járnak közöttünk. Karikó Katalin tudományos teljesítménye mellett azzal is óriási szolgálatot tesz Magyarországnak, hogy bizonyítja a következő generációnak, ott van a helyünk a 21. század megformálói között” –  tudatta közleményben Böszörményi-Nagy Gergelyt, a Brain Bar alapítóját.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Karikó Katalint ábrázoló ötemeletes falfestményét a Brain Bar jövõfesztivál szervezői készíttették
 Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Comments are closed.