Nyilvános politikai vita (videóval)

Lehoczki Ádám, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője, a Pénzügyi Bizottság alelnöke és dr. Szalay Kornél Géza (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő, a Jogi Bizottság elnöke augusztus 11-én sajtótájékoztatót tartott a XV. kerületi polgármesteri hivatal előtt. A két politikus rövid kommünikéjében azt sérelmezte, hogy Cserdiné Németh Angéla polgármester a sajtón (hvg.hu) keresztül szólította fel őket, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternél lobbizzanak a kerület útfelújítási támogatásáért.

A hvg.hu cikk az alábbi linken olvasható:

https://hvg.hu/itthon/20200730_budapest_utfelujitas_cserdine_nemeth_angela_lehoczki_adam_ellenzek_fidesz

– Cserdiné Németh Angéla fővárosi képviselőként annak a bizottságnak (a Városfejlesztési és Közlekedési Bizottságnak) az elnöke, amely az útfelújításokról dönt Budapesten – mondta dr. Szalay Kornél Géza. – A XV. kerület polgármesterének tehát lenne lehetősége, hogy a kerület érdekeiért lobbizzon, ám ő ehelyett a sajtóban üzenget nekünk.

– A Fidesz-KDNP kerületi frakciója már többször együttműködést ajánlott a kerület jelenlegi vezetésének – tette hozzá Lehoczki Ádám –, ám ezekre az ajánlásokra sosem kapott konkrét választ.

[fvplayer id=”20″]

Az eseményen részt vett Beke Károly, a Polgármesteri Kabinet Stratégiai és Tájékoztatási Csoportjának a vezetője, aki azon nyomban Cserdiné Németh Angéla polgármester válaszát is tolmácsolta:

– A kormány a fővárostól 5,9 milliárd forintot vont el, ebből 5 milliárd forintot Gulyás Gergelynek adott, hogy ő ossza szét azokat az útfelújítási támogatást igénylők között. Nekünk csak egy kérdésünk volt: a helyi fideszes képviselők hajlandók-e a miniszternél lobbizni annak érdekében, hogy a kerületünk is támogatáshoz jusson? A városrészünk az elmúlt tíz évben – Tarlós István főpolgármestersége idején – rendszeresen kívül maradt a támogatottak köréből.

A polgármesteri reakcióra természetesen a fideszes képviselők is azonnal válaszoltak, és a politikai eszmecsere a sajtótájékoztatót követően is folytatódott.

Az eseményen Lehoczki Ádám az együttműködési készség bizonyítékaként említette: a frakciója kezdeményezni fogja, miszerint az önkormányzat a 2021-es költségvetésében különítsen el egy összeget annak érdekében, hogy a kerületi sportegyesületek megemelt iskolai bérleti díját ki tudja majd egészíteni. Az önkormányzat álláspont szerint azonban az iskolákat már teljes egészében a KLIK működteti, így a bérleti díjak változásait is „állami” ügyként kell kezelni.

[fvplayer id=”21″]

Comments are closed.