Nyaralás, biztosítva!

Kezdődik a nyaralási szezon, többen külföldre utaznak, és ilyenkor jó, ha ott lapul a zsebünkben az Európai Egészségbiztosítási Kártya. Hogy mire jó ez a kék plasztikkártya, és miért van szükség külön egészségbiztosítást kötni, írásunkból kiderül.

eukártya

Európai uniós tagságunk lehetővé teszi, hogy minden tagállamban az ott lakókkal azonos társadalombiztosítási szolgáltatásokat kapjunk, ehhez mindössze egy okmányt, az EU-kártyát kell kiváltani. A kék plasztikkártyát minden érvényes tajkártyával rendelkező magyar állampolgár ingyenesen igényelheti, a kiváltástól számítva pedig 36 hónapig érvényes. Segítségével 31 országban igénybe vehetők egészségügyi ellátások a magyar egészségbiztosítás terhére. Sürgős, illetve orvosilag szükségesnek ítélt egészségügyi ellátás esetében a kártyát felmutatók ugyanolyan ellátásban részesülnek, mint az adott EU-s ország biztosítottjai, ezeket önrész nélkül állja a biztosító.

A helyi jogszabályoktól függetlenül sürgős és szükséges ellátásnak minősül az Európai Bizottság szerint például a szülés, a dialízis kezelése vagy az oxigénterápia. Minden olyan szolgáltatás viszont, amit előjegy­zés mellett lehet igénybe venni, nem finanszírozható a magyar társadalombiztosítás terhére. Az olyan spontán megbetegedés esetén, mint a például a gyomorrontás, baleseti sérülés vagy fertőzés, igénybe vehető az orvosi ellátás az EU-kártya ellenében, de vannak olyan országok, ahol a kártya mellett is fizetnünk kell.
Az utazási szakemberek is arra figyelmeztetnek, nem érdemes külföldi utunkra egy jó utasbiztosítás nélkül elindulni, és mindenképp tájékozódjunk, mi tartozik az adott ország ingyenes alapszolgáltatásába!

Comments are closed.