Nyár slágere a kutyafagyi

Kánikulában mi sem jobb, mint a jeges fagy­latba belenyalni. A mai fagylalt elődjének számító hideg édességet több ezer éve készítették először. Egyes feljegyzések szerint már az ókori kínaiak a mézzel édesített gyümölcsleveket hóval, jéggel hűtöttek le, és ezt a hideg desszertet szolgálták fel a kiváltságosoknak. Az első igazi fagylaltkészítőnek a palermói származású Francesco Procopio del Coltelli nevű úriembert tartjuk, míg Magyarországon először 1753-ban jelenik meg a fagylalt egy Erdélyben összeállított szakácskönyvben – olvasható a Wikipédián.
Az évszázadok alatt népszerűvé vált a jeges nyalat néven is ismerté vált csemege. Sőt az utóbbi években több országban már négylábú kedvenceink is előszeretettel gurítottak le egy gombócot a torkukon gazdijukkal egyetemben.
Hazánkban még csak tavaly vált híressé a kutyafagyi, melyet egy újpesti cukrászmester kísérletezett ki állatvédő szakemberek segítségével, az idei nyáron azonban már slágerré vált ez a fajta kutyanasi. Az egészséges összetevőkből összeállított kutyafagyi már több ízben kapható a főváros számos pontján.
Az újpalotai O. Helga nővérként dolgozik, Dodó nevű tacskó kutyusában sok örömét leli családjával egyetemben. A kerületi lakos elmondta: nagyon sajnálja, hogy városrészünkben egyelőre nincs olyan hely, ahol közösen kedvükre fagyizhatnának Dodóval. Bár a szomszédos kerületekben több cukrászdában kínálnak jeges különlegességet az ebeknek, ő lányával sokszor otthon készít fagyasztott húslevesből és joghurtból sörbetet Dodónak a kutya melegben.

Comments are closed.