Népszavazás október 2-án

Magyarország köztársaságának elnöke országos népszavazást tűzött ki október 2-ára. A népszavazáson az állampolgároknak az „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” kérdésre kellett igennel vagy nemmel voksolniuk.

Kerületünkben összesen 70 szavazókört jelöltek ki. Az országos népszavazás akkor érvényes, ha az összes választópolgár, tehát a magyarországi lakcímmel rendelkezők és a magyarországi lakcímmel nem rendelkező „külhoni” regisztrált választók több mint fele érvényesen szavazott.

Eredményesnek pedig akkor tekinthető, ha az érvényesen szavazók több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott, azaz nincs szavazategyenlőség – írja a Nemzeti Választási Iroda a honlapján.

Az összes választópolgár száma a szeptember 29-i adatok szerint több mint nyolcmillió-kettőszázezer fő. A vasárnapi népszavazáson 4 136 313 választópolgárnak kell érvényesen szavaznia ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen – jelentette be Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az október 1-jén tartott sajtótájékoztatóján.

Comments are closed.