Népbetegség lett a fogágyprobléma

Tízből nyolc felnőtt szenved valamilyen szintű fogágybetegségben hazánkban. Ez az ínyt és a fogak körüli csontot pusztító baktérium okozta betegség áll a fogvesztések túlnyomó többsége mögött – hangzott el a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikáján tartott sajtótájékoztatón.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

– A fogágybetegségek zöme krónikus lefolyású, azaz hosszú évek alatt alakul ki az elváltozás, döntően a nem megfelelő szájhigiéniai szokások és a rendszeres fogászati kontroll elmulasztása miatt – mondta dr. Windisch Péter, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának igazgatója. Kihangsúlyozta: Magyarországon általánosnak mondható, hogy a páciensek többsége már csak akkor keresi fel a fogorvosi rendelőt, amikor elkerülhetetlen a fogvesztés, és többnyire már csak költséges fogpótlásokkal orvosolható a probléma – számolt be az eseményről a semmelweis.hu.
Dr. Gera István egyetemi tanár arról beszélt, a felnőtt magyar lakosság körülbelül nyolcvan százalékának van fogágybetegsége. Kiemelte, a fogágybetegek nyolcvan százaléka szakszerűen végzett fogmosással és rendszeres szűréssel elkerülhetné, vagy legalábbis olyan mértékben lelassíthatná ezt a folyamatot, hogy még nyolcvanéves korában is lenne saját foga.
– A fogágybetegség kezelése azért is kiemelten fontos, mert a véráramba kerülő baktériumok akár a koraszülés, a kisebb magzati súly, a cukorbetegség vagy a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát is növelhetik – fejtette ki dr. Molnár Bálint adjunktus.

Comments are closed.