Nemzetiségek újratervezve

A koronavírus-járvány mindenkinek gondot okozott. Vannak, akiknek a teljes mozgásterét korlátozta az egészségügyi helyzet. Ilyenek például a nemzetiségi önkormányzatok, mely szervezeteknek mindig is lételeme és identitáserősítő eszköze volt a programok szervezése, amelyről az év jelentős részében lemondani kényszerültek. Náluk is nehezebb helyzetben van Palotai Dóra, a polgármesteri hivatal nemzetiségi referense, aki január 16-án kezdte meg munkáját, ám éppen csak a nemzetiségekkel való ismerkedésig jutott, amikor elrendelték Magyarországon a vészhelyzetet.
– Nagy lelkesedéssel kezdtem ezt a munkát, ami az én életemben is új kihívás volt – mesélte Dóra – Erősített az a szeretet és bátorítás, amit a kerületi nemzetiségi önkormányzatok vezetőitől kaptam.
Dóra nem tagadja, életre szóló élményt jelentett számára a Görög Nemzetiségi Önkormányzat hagyományos februári farsangi mulatsága a Csokonai Művelődési Házban.
– A nagy érdeklődés következtében egy fantasztikus hangulatú, igazi kulturális bemutató volt, ami bepillantást nyújtott a tradicionális görög mentalitásba. Nagy izgalommal vártam a többi nemzetiség „bemutatkozását” is, ám erről kénytelenek voltunk lemondani – jegyezte meg Dóra.

Palotai Dóra, a XV. kerületi polgármesteri hivatal nemzetiségi referense
Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

A referens elsődleges feladata, hogy koordinálja a nemzetiségi önkormányzatokat, részt vegyen az üléseiken, melyekről jegyzőkönyvet készít, amit aztán továbbít a kormányhivatal felé. Emellett egész évben a háttérből segíti a nemzetiségi önkormányzatokat, kapcsolatot tart köztük és a nagy önkormányzat között, ő intézi a támogatási szerződéseket, illetve azok elszámolásait is.
– A korábban együttműködési, jelenleg közigazgatási szerződéseket még alá tudtuk írni, ám az ezeken alapuló támogatási szerződések aláírásai tavaszról őszre tolódtak. A támogatások csak programszervezésekre fordíthatók, és épp ez a lehetőség zárult be előttük. Így nagy valószínűséggel minden szerződést hamarosan módosítanunk kell – mondta.
A nemzetiségi referens és a nemzetiségi önkormányzatok június közepén, a vészhelyzet megszűntekor „lélegzetvételnyi szünethez” jutottak. A nyár folyamán néhány kisebb programot meg is tudtak szervezni, és remélték, hogy az év második felében visszatérhetnek a rendes kerékvágásba.
– Most ismét nehéz a helyzetünk, mert hiába vannak a nemzetiségi önkormányzatok telis-tele tervekkel, nem tudjuk, mit hoz a jövő. Ha lehetőségünk lesz, illetve igény mutatkozik rá, akkor a hagyományos programokat – az október 6-i koszorúzásokat, az október 23-i megemlékezéseket, a svábbálokat, a karácsonyi ünnepségeket – megpróbáljuk megszervezni. Ha nem, akkor jövőre pótoljuk majd az elmaradt rendezvényeket – tette hozzá a referens.
Palotai Dóra elárulta: anyai ágon maga is felvidéki családból származik, így szegről-végről ő is szlovák nemzetiséginek számítana, ám számára valamennyi nemzetiség egyenrangúan fontos a kerületben.

Comments are closed.