Nemzeti ünnepünk örmény szemmel

Bár a március 15-i nagy ünnepségek a járványveszély miatt elmaradtak, emlékezzünk meg pár sorban a kerületünkben élő örmény közösség által a Kiss Ernő utcai emléktáblához szervezett koszorúzásáról. Az Aradi Vértanúk közül Kiss Ernő tábornok és Lázár Vilmos ezredes is örmény származásúak voltak.

Még ma is kevesen tudják, hogy az 1848-49-es eseményekben számos örmény is részt vett, lelkesen és önfeláldozóan támogatva a szabadságharcért vívott küzdelmet.

– Azon a szép tavaszon Erdélyben, ott is főként az örmény lakta Szamosújvár és Erzsébetváros követei az országgyűlésen Magyarország és Erdély uniója mellett döntöttek. Nem sokkal később, amikor az új Kossuth bankóra kellett a fedezet, habozás nélkül nyitották meg pénztárcáikat, ekkor már nemcsak a két város lakói, hanem Kolozsvár tehetős és szegényebb módban élő örményei is. Úgy érezték, honpolgárai ők a hazának, melynek oltárán szívesen áldoznak. A szabadságharc zivataros idején pedig vérükkel öntözték azt a földet, amely otthont adott nekik. Kiss Ernő és Lázár Vilmos nevét megőrizte az Aradi Vértanúk névsora, de mellettük még meghatározó és hősies szerepet töltött be Czetz János, s további hetven, nemesi családból származó örmény. Ők azok, akiket méltatlanul elfeledtek, nevüket nem őrzik a történelemkönyvek lapjai. Az országos hírnévre szert tevők mellett pedig voltak sokan, akik életüket és vérüket áldozták a szabadságért- mondta el  Nuridsány Zoltánné, a XV. Kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

2002-ben kerületünkben Nuridsány Zoltánné kezdeményezésére emeltek emléktáblát Kiss Ernő tiszteletére, a bronz plakettet Nagy Előd festő és éremművész, a XV. kerület díszpolgára készítette, és Katona Tamás történész avatta fel elsőként az aradi vértanúkról elnevezett utcák sorában.

Koszorúzás a Kiss Ernő utcai emléktáblánál Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

Comments are closed.