Nemzedékek orvosa

Nehéz megbarátkoznunk a gondolattal, hogy az új esztendőt már Sigmond Anikó gyermekorvos nélkül kell terveznünk. A XV. kerületi egészségügy doyenje ugyanis 48 évnyi szolgálatot követően az év utolsó napján nyugdíjba vonult.

Sigmond Anikó/Fotó: XV Média, Vargosz

Sigmond Anikó/Fotó: XV Média, Vargosz

– Természetesen nem váratlanul történt mindez – mondta az Újpesten élő gyermekorvos –, már egy éve készültem a váltásra. Az igazsághoz tartozik, hogy az utolsó esztendőben már szabadságra sem tudtam menni, hisz nem volt, aki a betegeimet ideiglenesen átvállalja.
A gyermekorvosi szakma a magyar egészségügy egyik rákfenéje. A munkaerőhiány pedig „a nagy öregek” távozásával egyre inkább érezhetővé válik. A Rákos úti gyerekrendelőben sem sikerült még pótolni a nyugdíjas szakembert, s ha ez a probléma június végéig nem fog megoldódni, Sigmond Anikó pacientúráját szétosztják majd a többi négy gyerekorvos között.
– Fantasztikus 48 évet tölthettem a kerületben, és nagyon büszke vagyok rá, hogy az első betegeim a gyerekeiket, majd az unokáikat is hozzám hozták. Ez a bizalom adott nekem erőt ahhoz, hogy a mintegy fél évszázadot végigdolgozzam – mondta a doktornő.
Anikó néni a 48 év alatt egyszer sem volt betegszabadságon, mindössze a lánya születésekor nem dolgozott, de akkor is csak egy rövid ideig. Most azonban nagyon fog hiányozni. További részletek az Életképek 1. számában olvashatók.

Comments are closed.