Németül meséltek és szavaltak

A Hartyán Általános Iskola rendezte január 19-én a német nyelvi vers- és prózamondó versenyt, melyre a német nemzetiségű tagozattal rendelkező iskolák – a Hartyán és a Kossuth – delegáltak diákokat. A versenyt hagyományosan a XV. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat is támogatta. A kerületi önkormányzat képviseletében dr. Pintér Gábor alpolgármester is részt vett a megmérettetésen.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Mangult Kinga, a házigazda iskola német nyelvi munkaközösségének vezetője elmondta, hogy az iskolák négy korcsoportban – 1-8. évfolyamig –, huszonkilenc fővel képviseltették magukat, és minden korcsoportból a legjobb szavaló és prózamondó jutott a februári fővárosi fordulóba.

A nemzetiségi oktatás eltér a két tannyelvű képzéstől. Az előbbiben a diákok nemcsak a nyelvvel, hanem az adott ország kultúrájával, történelmével és hagyományaival is megismerkednek. A Hartyánban a heti öt németóra mellett honismeretet, illetve alsóban német táncokat is tanulnak a gyerekek. Emellett a legfontosabb német ünnepeket, az Október Fesztet és a Márton-napot is rendszeresen megtartják. Az újpalotai iskolában Bruscháné Bálint Enikő vezetésével német nemzetiségi kórus is működik, mely a január 19-i verseny megnyitó ünnepségén is bemutatkozott.

Comments are closed.