Nem tud megalakulni a Fővárosi Közgyűlés, amíg nincs jogerős kerületi eredmény

Nem alakulhat meg a Fővárosi Közgyűlés addig, amíg nem emelkednek jogerőre a kerületi polgármester-választások eredményei, ugyanis csak a kerületi eredmények alapján állapítható meg a közgyűlés összetétele – írja az MTI.

A jogorvoslati határidőig több kerületi polgármester-választás eredményét is megtámadták, ezek egy részében már döntött a Fővárosi Választási Bizottság, egy részét pedig hétfőn tárgyalja, ám még ezek ellen a döntések ellen is lehetőség van bírósághoz fordulni.

A polgármester-választások eredménye jogerőre emelkedésének elhúzódása hatással van a Fővárosi Közgyűlés megalakulására is. A 33 tagú Fővárosi Közgyűlésnek ugyanis a főpolgármesteren kívül a 23 kerületi polgármester a tagja, valamint tagja még a közgyűlésnek 9, a kompenzációs listáról mandátumot szerző jelölt is. A 9 mandátumot a vesztes polgármesterjelöltekre leadott szavazatok arányában osztják szét a kompenzációs listák között.

Amíg azonban nincs jogerős eredménye a kerületi polgármester-választásnak, nem lehet a kompenzációs mandátumokat sem kiosztani.

Comments are closed.