Nem szeretünk parkolni

Legalábbis a fővárosban nem szeretünk leállni, derül ki a budapesti parkolást másfél éve segítő applikáció, a Parkl és a vezess.hu közös közvélemény-kutatásából.

A két szervezet ezeregyszáz fős, korra és nemre bontott, reprezentatív kutatásában 18 olyan egyszerű kérdést kellett megválaszolniuk a fővárosi autósoknak, mint például hetente átlagosan mennyi időt töltenek el a parkolással, mi volt a leghosszabb idő, amit parkolóhely keresésével töltöttek vagy mennyit költenek átlagosan a parkolásra.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A megkérdezett sofőrök 70 százalékát az zavarja leginkább a parkolásban, hogy nem találnak helyet. A válaszadók 18 százalékának több mint fél órájuk megy rá hetente a parkolásra, ebbe a legtöbb idő a helykeresésre, de sokszor a szorosan egymásra állt járművek közé sem egyszerű beállni, és nemegyszer az automata megtalálása sem egyszerű.
Az autósok 77 százaléka a távolság alapján választ parkolót, pontosabban választana. A megkérdezettek 12 százalékának számít a parkolóhely mérete is, ám a legnagyobb gondot számukra a fizetendő összeg nagysága jelenti. A megkérdezettek fele „kifejezetten elégedetlen”, további majdnem negyede pedig „elégedetlen” a parkolási díjakkal.
A megkérdezett nők 22,3 százalékát, a férfiaknak 16,7 százalékát érte már valamilyen baleset szabad hely keresése vagy parkolás közben, 8,2 százalékukkal pedig már többször előfordult ilyesmi.
Nem véletlen, hogy az ezeregyszáz válaszadó 72,7 százaléka azt állította, hogy kifejezetten stresszt okoz számára a fővárosban a parkolás.

Comments are closed.