Nem fogadta el a testület a kerület idei költségvetését

Nem fogadta el a képviselő-testület a kerület mintegy 25 milliárd forint főösszegű 2019-es költségvetését a február 26-i testületi ülésen. A kerületi büdzsét tíz képviselő megszavazta, heten nemmel voksoltak és négyen tartózkodtak a szavazáskor.

Dr. Lamperth Mónika jegyző, Németh Angéla polgármester és Victorné Dr. Kovács Judit alpolgármester (b-j)/Fotó: XV Média, Vargosz

Dr. Lamperth Mónika jegyző, Németh Angéla polgármester és Victorné Dr. Kovács Judit alpolgármester (b-j)/Fotó: XV Média, Vargosz

A voksolás után dr. Lamperth Mónika jegyző arról tájékoztatta a grémiumot, hogy a törvények szerint a képviselő-testületnek kell biztosítania a kerület gazdálkodását, a költségvetést 2019. március 18-ig kell elfogadni a kerületben. Amennyiben ez nem történik meg, az Államkincstár értesíti a belügyminisztert, hogy április 1-jétől függessze fel az önkormányzatnak járó központi költségvetési támogatás folyósítását.

Az Alaptörvény ad iránymutatást arra, hogy ha a testület a törvényes kötelezettségének nem tesz eleget, akkor költségvetési rendelet megalkotását a kormányhivatalra bízzák. A hivatal – kétszeres bírósági eljárási kör után – megalkotja képviselők helyett a költségvetési rendeletet. Ez már kötelező érvényű, a kerületi grémium nem módosíthatja, és egészen addig, amíg új testületet nem választanak, a hivatalban lévő képviselő-testülettől megvonják a jogot, hogy saját forrásai feletti rendelkezzen.

Comments are closed.