Nem felejtünk Pajtás!

Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás leggyakoribb oka. A betegeknél a szellemi képességek olyan súlyosan leromlanak, hogy az a normális napi életvitelt, önellátást is lehetetlenné teszi. Gráczer Irmával, a kerületi Egyesített Szociális Intézmények (ESZI) vezetőjével többek között arról beszélgettünk, hogyan tudja az önkormányzat támogatni a demens időseket.

demencia

– Hová fordulhatnak segítségért a demenciával küzdő lakosok családtagjai?

– A XV. kerületi önkormányzat kiemelten kezeli a nyugdíjas korosztályt. Azonban egyre sürgetőbb, hogy a szociális intézményi szolgáltatásokat összhangba hozzuk a demenciával élők igényeivel. A képviselő-testület már döntött arról, hogy az ESZI Kontyfa utcai telephelyén működő idősek klubját kibővítsék demens betegek nappali ellátásával. Ezenkívül idén elindult az Alzheimer Café is.

–  Mi a célja a kezdeményezésnek?

– A speciális találkozókon az érintettek megoszthatják tapasztalataikat, véleményeiket, javaslataikat. Meghallgatást, együttérzést, lelki támogatást kaphatnak sorstársaiktól és tanácsot kérhetnek szakemberektől. Minden alkalommal szakértők bevonásával rövid előadást is hallhatnak a szellemi hanyatláshoz kapcsolódó témákban. Az Alzheimer Café nyitott minden olyan érdeklődő számára, aki többet szeretne tudni az időskori szellemi leépülés korai felismeréséről, a tüneteiről, a kezelési lehetőségekről.

– Legközelebb mikor szerveznek fórumot?

– Az összejövetelek csütörtök délutánonként 5 és 7 óra között tartják a Pajtás Étteremben, áprilisban 28-án, míg májusban 26-án várják az érdeklődőket. A nyári pihenő után szeptemberben indulnak újra az ingyenes programok. További részleteket az eszixv.hu oldalon olvashatnak.

Comments are closed.