Nem a kenyér a fő ellenség!

Azok közül, akik testsúlycsökkentő étrendet követnek, sokan választják az extrudált kenyeret, a puffasztott rizs-, illetve búzaszeletet, azt gondolván, ezek fogyasztása elősegíti fogyásukat, hiszen kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a hagyományos kenyér. Ebben van némi igazság, azonban tudni kell: nem a kenyér a diéta legnagyobb ellensége.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Sokaktól hallom ezt a mondatot: „Fogyni szeretnék, ezért nem eszem kenyeret” – kezdi a beszélgetést Szabó Krisztina, a XV. Kerületi Önkormányzat Egészségügyi Intézményének dietetikusa. A szakember szerint ugyanakkor nem a kenyér a fő ellenség, ha valaki csökkenteni szeretné a testsúlyát, hanem az, hogy nem megfelelő alapanyagból készültet választunk és túl sokat fogyasztunk belőle. Azaz vegyünk és együnk teljes kiőrlésű, korpás vagy Graham-kenyereket, melyek magas rosttartalmuknál fogva nagyobb telítőértékkel bírnak. A másik lényeges dolog, hogy tartsuk a mennyiségeket, ami 60-100 gramm között mozog, az egyén energiaigényétől függően.

Ha egy szelet puffasztott rizst, illetve búzát (körülbelül 10 gramm) fogyasztunk egy szelet kenyér (mintegy 70 gramm) helyett, valóban kevesebb kalóriát viszünk be, tudjuk meg a dietetikustól. Azonban míg 100 gramm teljes kiőrlésű kenyér 200 és 300 kalória között mozog, 100 gramm puffasztott búzaszeleté 350 és 400 kalória között. Tehát ha egy szelet kenyeret 2-3 szelet puffasztott, illetve extrudált termékkel váltunk ki, valóban alacsonyabb lesz a kalóriabevitel.

A gond csak az, hogy ezek kevésbé laktatóak, ezért jellemzően 2-3 szeletnél többet eszünk belőlük. Márpedig ha súlyra ugyanakkora, esetleg nagyobb mennyiséget fogyasztunk az extrudált vagy puffasztott termékből, akkor az bizony több kalóriát jelent, mintha teljes kiőrlésű kenyeret ennénk.

Comments are closed.