Négy betörőt és egy orgazdát ítéltek el dohánybolti betöréssorozat miatt

Öt és hét év közötti fegyházbüntetésre ítélte a bíróság első fokon egy dohánybolti betöréssorozat elkövetőit – tájékoztatott a Ibolya Tibor fővárosi főügyész december 11-én. A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség a négy férfi ellen többrendbeli, bűnszövetségben, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra, ötödik társukat orgazdasággal vádolták. 

A négy férfi 2014 szeptembere és 2015 februárja között Budapesten és Pest megyei településeken több mint harminc betörést követett el és az esetek többségében dohányboltokat fosztottak ki. Széfet, készpénzt, dohányárut vittek el, összesen több mint 45 millió forint kárt okoztak. Ebből csaknem 30 millió forint értékű volt a dohánytermék, amelyet általában a kereskedelmi ár feléért az ötödik vádlottnak adtak el.
A vádlottak 2014 őszén döntötték el, hogy betörésekkel szereznek pénzt és egyéb értékeket. A betörésekhez vettek egy autót, amelyen cserélgették a lopott rendszámokat. Az autót egy gyömrői tanyán tárolták, ahol a betörések előtt találkoztak, és átöltöltöztek terepszínű vagy sötét ruhába, csuklyát és maszkot, valamint kesztyűt húztak, majd szerszámokat vettek magukhoz. Összehegesztett szögek is vittek magukkal, ugyanis előfordult, hogy ezeket szórták szét, hogy az üldözésüket megnehezítsék.
A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség a négy férfi ellen többrendbeli, bűnszövetségben, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra, ötödik társukat orgazdasággal vádolták.
A bíróság a négy vádlottat 5 és 7 év közötti fegyházbüntetésre ítélte, egyúttal kizárta őket a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből. Orgazdasággal vádolt társuk 2 év letöltendő börtönbüntetést kapott.
Az ítélet nem jogerős, a kerületi ügyészség súlyosbításért fellebbezett.

Comments are closed.