Ne csak etessük, itassuk is a madarakat!

A téli madáretetés fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Minden évben számos madárfaj telel Magyarországon, amelyek túlélési esélyei jelentősen növelhetők a madáretetők, -itatók kihelyezésével.

Fotó: XV Média

Fotó: XV Média

Az egyesület útmutatása szerint a különböző nem sózott, nem pirított olajos növényi magvak és ezek keverékei (napraforgó, köles, dió, földimogyoró) mellett az állati zsiradékok (szalonna, faggyú, cinkegolyó) és a gyümölcsök (elsősorban alma) is fontos téli táplálékai a madaraknak. Adható nekik ezeken kívül főtt rizs, főtt tészta, levesben főtt zöldségek, ezeket elsősorban a rigók és rovarevők fogyasztják. Viszont semmiképp se helyezzünk ki az etetőkbe kenyérmorzsát, mivel az napokig vagy hetekig is ott állhat elfogyasztatlanul, és ha a madarak ezután eszik meg, az könnyen gyomor- és bélgyulladáshoz, végső soron pedig elpusztulásukhoz vezet.

A kihelyezés módja és működési elve szerint számos etetőtípust különböztetünk meg. Az etetőre látogató madarak közül több is, például a rigók, a vörösbegy és a magevők jobban szeretnek a talajon táplálkozni, míg mások inkább a talajszint felet vagy kimondottan az ágak között (például a királykák és az őszapók) érzik jól magukat, ezért az etetőkön lehetőleg több szinten is kínáljuk fel az eleségeket. Fontos, hogy a madáretetésbe akkor kezdjünk bele, ha azt egész télen tudjuk biztosítani. Az is lényeges, hogy az eleség mellett vizet is biztosítsunk a szárnyas vendégeknek. A téli madáretetésről számos információt és jó tanácsot találhatunk az egyesület honlapján: www.mme.hu.

 

Comments are closed.