Ne bízzunk abban, hogy elkerül minket a betegség!

Megérkezett a háziorvosi rendelőkbe az influenza elleni védőoltás, amely bizonyos csoportoknak ingyen jár. Sokan mégsem élnek a lehetőséggel, annak ellenére, hogy a védettség fontos lenne.

HPV védőoltás

– Miután hazánkban az elmúlt években nem voltak nagyarányú infuenzajárványok, nagyon sokan azt hiszik, nem is lesznek, így nem tartanak a fertőzésveszélytől, és nem gondoskodnak védettségükről. Pedig az állam minden évben ingyen biztosítja a vakcinát azoknak, akik betöltötték a 60. évüket, bizonyos krónikus betegségekben, például daganatos betegségben vagy cukorbetegségben szenvednek, valamint az egészségügyben vagy gyerekek környezetében dolgoznak – magyarázza dr. Rurik Imre háziorvos.

– Tavaly átlagosan a vakcinák fele megmaradt, ami nemcsak pénzkidobás, hiszen a fel nem használt oltóanyagot meg kell semmisíteni, de azt is jelenti, hogy sokan, akik koruknál, állapotuknál fogva könnyebben kaphatják meg a fertőzést, kiteszik magukat a betegség veszélyének és az esetleges szövődményeknek – teszi hozzá.
A háziorvos mindenkinek ajánlja a védőoltást. Akiknek nem jár ingyenesen, azok a háziorvosi receptre felírt vakcinát a gyógyszertárban vehetik meg.
– Előfordulhat, hogy az oltás helyén folt jelenik meg, néhány napig érzékeny lesz a környéke, vagy a beadást követően enyhe influenzaszerű tünetek jelentkeznek, de mindez elenyésző a valódi influenza tüneteihez, sajnos sokaknál végzetes szövődményeihez képest – hangsúlyozza a szakember.
Az oltást érdemes legkésőbb még novemberben beadatni, hogy a megfelelő védettség kialakuljon az influenza terjedéséig.

Comments are closed.