Napjainkhoz igazodó értékvédelem

A képviselő-testület november 3-i ülésén módosította a kerületi értékvédelmi rendeletet. A módosítás célja a XV. kerület városképe és városszerkezete, történelme és kultúrája szempontjából fontos épített értékek védelme, egyedi arculatának megőrzése azoknak a területeknek és ingatlanoknak helyi védelmével, melyek nem állnak országos vagy ­fővárosi védelem alatt.

Sipos Gábor főépítész/Fotó: XV Média, Vargosz

Sipos Gábor főépítész/Fotó: XV Média, Vargosz

– Az önkormányzat 2012 szeptemberében alkotta meg az értékvédelmi rendeletét. Az azóta eltelt idő és az alkalmazás során szerzett tapasztalatok miatt vált szükségessé a rendelet pontosítása – tájékoztatta lapunkat Sipos Gábor főépítész.
A módosítás lehetővé teszi meghatározott feltételekkel a védett utcaszakaszok és településrészek esetén az eredeti nyílászáró osztásához illeszkedő műanyag nyílászárók alkalmazását, valamint egyedi előírásokat fogalmaz meg az utcai homlokzaton elhelyezhető garázskapu létesítésére. A rendeletnek része volt a védett értékek felújításának, megőrzésének pályázati támogatása. Ennél egységesen 50 százalékra változott a felújítás költségének támogatása, valamint a maximálisan elnyerhető összeg kétmillió forintra növekedett. A módosítás november 10-én lépett hatályba.
– A rendeletmódosítással tovább erősítjük a kerület történelme és kultúrája szempontjából meghatározó épületek, sajátos beépítési karakter megőrzésének védelmét. Emellett viszont biztosítjuk a mai kor követelményeinek, funkcionális igényeinek megfelelő átalakítási, bővítési lehetőséget is – emelte ki végezetül a főépítész.

Comments are closed.