Művészet a falon a Késmárk utcában

A jól ismert kerületi műalkotások mellett vannak még felfedezésre váró meglepetések is a kerületünkben. Például a Késmárk utca 9. szám alatt levő irodaház egyik oldalán Aknay János, másik oldalán pedig ef Zámbó István falfestménye látható. Barta Károly, az épületet tulajdonló vállalkozás vezetője mesélt lapunknak a képekről.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Barta Károly/Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Honnan jött az ötlet, hogy muráliák, vagyis falfestmények díszítsék az épületüket?
– Az iroda első üteme 1965-ben épült, öt évvel később a második rész. Kétezerben már mindenképpen el kellett kezdeni a felújítást, mert rossz állapotban volt a ház, és akkor jutott eszembe, miért ne lehetne egy-egy kortárs műalkotás a külső falakon.
– Barátaim között több képzőművész volt, így megkérdeztem Aknay Jánost és ef Zámbó Istvánt, mit szólnának ehhez. Aknay János egy kész, eredetileg 1978-ban készült tervet adott, ez ma is az irodám falát díszíti. A másik oldalra ef Zámbó pedig három változatot is készített, végül azt választottuk, ahol a fekete kulcslyuk a stilizált motívum. Ez olyan hatást kelt, mintha bekukucskálhatnánk az épületbe.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Hogyan kerültek a képek a falra?
– Ipari alpinisták segítettek. Megkaptuk a méretarányos, színes terveket, a szakemberek javasoltak olyan festéket, amely nem fakul meg. A művészek egyszerűsítették a képeket, de maradhatott volna az eredetileg bonyolultabb is, mert könnyen fel tudták festeni az alpinisták.
– Mennyire érdekli a kortárs magyar képzőművészet?
– Amatőr, kisebb gyűjtőnek tartom magam. A képzőművészek közül sokakat ismerek, baráti kapcsolatban vagyunk, egy-egy alkotás megvásárlásával közvetlenül tudom őket támogatni. Van Mádon egy borászatunk, melynek a feldolgozója és fogadótere egy XVI. századi épületben található. Itt is több kortárs alkotást kiraktunk, mert szerintem ezekkel a modern képekkel teremthetünk egyensúlyt abban a régi környezetben.

Comments are closed.