A mustgáz veszélyeire hívják fel a figyelmet

A nyár vége és az őszi idő kezdete a szüret, ezzel együtt a bortermelés időszaka, és ekkor a mustgáz miatt sok baleset, tragédia következik be – írják a katasztrófavédők. 

A köznyelvben mustgáznak nevezett anyag tulajdonképpen szén-dioxid, ami a gyümölcs erjedése (a cukor alkohollá alakulása) során keletkezik. Ez a gáz színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb, amely zárt térben a padlótól tölti fel a helyiséget és kiszorítja a levegőt, ezzel pedig oxigénhiányos környezetet hoz létre. Az oxigénhiány pedig

  • szédülést,
  • álmosságot,
  • eszméletvesztést,
  • végül akár fulladásos halált okozhat.

A balesetek a borospincék szellőztetésével, illetve szén-dioxid-érzékelők telepítésével megelőzhetőek.

Gyertyával is ellenőrizhetjük, van-e levegő a pincében. A gyertyát ne a vállmagasságban, előre kinyújtott kezében tartsa a pincébe igyekvő, hanem eressze derékmagasság alá. A legegyszerűbb megoldás egy lapátra – vagy más kerti szerszámra – helyezett mécsest, gyertyát tartani lábmagasságban. Amennyiben a láng kialszik, akkor nincs elegendő oxigén a pincében, azonnal el kell hagyni a helyiséget.

A szén-dioxiddal telített helyiségbe csak sűrített levegős légzőkészülékben lehet biztonságosan bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

Comments are closed.