A múlt lezárása – ítélet az egykori REAC-játékosok perében

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon is tárgyalta az egykori REAC-játékosok fogadási csalás ügyét. A másodfokú ítélet nagyrészt jóváhagyta az első fokú ítéletet, néhány esetben azonban szigorítottak a büntetéseken, illetve két játékos, Ny. Krisztián és T. Gábor ellen elévülés miatt ejtették a vádakat.

A tizenhét gyanúsítottból tizenöt kapott büntetést, ám egyiküknek sem kell börtönbe vonulnia. A fogadási csalás ügyben az elsőrendű vádlottat, K. Zoltánt és a másodrendű vádlottat, L. Mátyást hatrendbeli, folytatólagosan elkövetett vesztegetés vétségében találták bűnösnek. Az ő esetükben az elsőfokú ítélet emelkedett jogerőre.

Ugyanakkor három játékos, E. Károly, P. Tibor és K. Balázs esetében a büntetési tétel egy év (két évre felfüggesztett) börtönre, 100, 200 és 450 ezer forint pénzbüntetésre, és a hivatásos labdarúgói foglalkozástól két és három évre való eltiltásra emelkedett. A csapatot a 2007-2008-as szezonban irányító A. Zoltán edzőre kiszabott elsőfokú ítéletet – egy év börtönt hat hónapra felfüggesztve, illetve a 100 ezer forintos vagyonelkobzást – is jóváhagyta az ítélőtábla.

A büntetések indoklása szerint a vádlottak „vagyoni előny megszerzése érdekében szándékosan a mérkőzések elvesztésére törekedtek.” A jogerőre emelkedett ítélet folyománya lesz, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottsága is tárgyalni fogja az érintett játékosok, edzők és bírók ügyét.

Ezzel pedig végleg lezárulhat a múlt a rákospalotai labdarúgás történetében, ahol már az elmúlt öt-nyolc évben mindenki azért dolgozott, hogy az elődök által lerombolt REAC-renomét újraépítse.

Az ügy háttere

A bundaperben nemcsak a REAC, hanem más csapatok (DVTK, Eger, Siófok) is érintettek voltak. A rákospalotai klub azonban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy szinte a teljes első csapatát edzőstül megvádolták.

A csapat mérkőzéseit megvásárló két férfi, továbbá tizenöt REAC-játékos és az akkori edző ellen is vádat emeltek 2013 tavaszán. Az indoklás szerint 2007 és 2009 között legalább hat élvonalbeli mérkőzés eredményét befolyásolták. A fogadási maffia tagjai mérkőzésenként 2000 és 2500 eurót adtak a beszervezett játékosoknak.

Sokak szerint a fogadási botrány eredménye volt, hogy a REAC előbb az NB II.-be, majd az NB III.-ba, idén pedig a Budapest-bajnokság I. osztályába süllyedt. Illetve szintén ehhez az ügyhöz kapcsolják a REAC volt klubigazgatójának, Kutasi Róbertnek a 2012-es öngyilkosságát is, ami közvetlenül azután történt, hogy csapat hat meghatározó játékosát letartóztatták.

Comments are closed.