MSZP: A XV. kerület nem adja fel!

Az önkormányzatokat az elmúlt 11 évben sújtó folyamatos elvonásokat kifogásolta az MSZP, és arra hívta fel a figyelmet, hogy idén a főváros XV. kerületében “a büntetőelvonások” 3,5 milliárd forintot tesznek ki. 

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke és Tóth Imre, a XV. kerület alpolgármestere, kerületi elnök, az önkormányzatokat érintő kormányzati elvonásokról és azok hatásairól február 4-én online sajtótájékoztatót tartott.

Molnár Zsolt szerint az elmúlt 11 év, “a NER kormányzása” az önkormányzatok kifosztásáról, hatásköreinek elvonásáról szólt, 2020-ban pedig a koronavírus-járványra hivatkozva a kormány újabb támadást intézett a megmaradt önkormányzati hatáskörök ellen. Elmondta: az MSZP azért dolgozik, hogy a lakosságnak egyre kevésbé legyen észlelhető a hatáskörök elvonása,  az önkormányzatok kifosztása, a helyi lakosok kiszorítása a döntéshozatalból. A 2022-es választás egyik fő tétjének pedig azt tartja, hogy vagy minden megy így tovább, vagy a lakosság és az önkormányzatok visszakapják a szabad döntés lehetőségét.

Arról, hogy mi történt a XV. kerületben, továbbá, milyen nehézségek vannak a költségvetés tervezését illetően, Tóth Imre alpolgármester nyilatkozott

Megjegyezte: “a kerületek kifosztása, az nem kormányzás! A Fidesz mindent megtesz, hogy ellehetetlenítsék az önkormányzatokat”. Részletezte: az elvonások a XV. kerületben, ebben évben “3,5 milliárd forintot jelentenek. Napi szintre lebontva 9,6 millió forint, amit elvesznek a kerületben élőktől”.

Úgy véli,  az elvonások leginkább Rákospalota, Pestújhely és Újpalota lakóit érintik. Kifejtette, hogy így sokkal kevesebb pénz jut fejlesztésekre, egészségügyre, oktatásra, segítségnyújtásra. “Márpedig most rendkívül nagy szükség lenne segítségre, de a kerület vezetése nem adja a fel!” – fűzte hozzá az alpolgármester. Továbbá nyomatékosította:  bár szűkösek a lehetőségeik, de megújítják a Hősök úti rendelő egyes épületeit, Rákospalotán egy terület a Tér-Köz pályázat keretében, továbbá több út, járda és zöldfelület is megújulhat. Szerinte a kerületi kormánypárti képviselők csak annyit tesznek, hogy folyamatosan támadják az önkormányzatot és a szokásos kormányzati propagandát ismételgetik. “Az itt élők emlékeznek még 2019-re, amikor a Fidesz egyszer már megpróbálta tönkre tenni a kerületünket. Közös összefogással és a kerületiekkel együtt megakadályoztuk ezt. Most újra erre van szükség” – mondta az alpolgármester.

 

Comments are closed.