Mozgást ösztönző sportparkok

A képviselő-testület július végén arról döntött, hogy kerületünk részt vesz a Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Programban. A pályázat keretében az önkormányzat a Nyírpalota utcában egy futókört, illetve kerületszerte további újabb kültéri fitneszparkokat szeretne létrehozni. A részletekről Dr. Pintér Gábor alpolgármestert kérdeztük.

Pintér Gábor/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Pintér Gábor/Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Mi a célja a Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Programnak?
– Célja, hogy olyan közösségi tereket alakítsanak ki az ország minél több településén, ahol valamennyi korosztály, a fiatalabbaktól az idősebbekig, aktívan tölthesse el a szabadidejét igényes szabadtéri létesítményekben.
– Kerületünk mit szeretne megvalósítani a program segítségével?
– Szeretnénk, ha az aktív, mozgást preferálók száma növekedne. Elsődleges célunk, hogy bővítsük a mindenki számára elérhető kerületi sportolási lehetőségeket. Emellett nagyon fontosnak tartjuk, hogy a sporteszközöket mindenki ingyenesen használhassa.
– Sikeres pályázat estén a Nyírpalota utca 1–21. számú épület előtt létesülne egy 400 méter hosszú, 125 centiméter széles futópálya. Hol épülnének meg az új kültéri fitneszparkok?
– A Nyírpalota út 1–21. számú ingatlan mögötti területen, a Karácsony Benő parkban, a Pestújhelyi téren, a volt Neptun iskolával szemben, a Kossuth utcában, a Mézeskalács téren, a Karatna téren, a Közvágóhíd téren, a Kőrakás parkban és a Száraznád utcában szeretnénk megteremteni a feltételeket új kültéri edzéslehetőséghez.
– Ez elég sok helyszín. Ennyire népszerűek a már meglévő kerületi kondiparkok?
– Rendkívül közkedveltek, sűrűn látogatottak. Azt látjuk, hogy mind az idősebbek, mind a fiatalok szívesen használják a kihelyezett sportszereket. Az eddigi tapasztalat az, hogy a különböző korosztályok más-más időpontokban használják a fitnesz­eszközöket.
– Mikor dől el, hogy kerületünk nyert-e a pályázaton?
– Konkrét időpont nincs. A pályázat az alábbiról ad tájékoztatást: az Emberi Erőforrások Minisztériuma az előkészítő bizottság ülésén köznevelési, illetve sportszakmai szempontból tesz javaslatot a beérkezett kérelmekről. A támogatás odaítéléséről a miniszter egyedileg dönt, az előkészítő bizottság javaslatának beérkezését követő 30 napon belül. Miután augusztus 15-e volt a végső beadási határidő, ezért októberre várható a döntés.
– Ha nem nyerünk, akkor is megvalósulnak, akár a későbbiekben, a létesítmények?
– Ha nem is mindegyik, de a „kisteres program” lehetőséget ad 3-4 helyszínen újabb fitneszparkok kialakítására.

Comments are closed.