Monológ egy csillaghoz

Anna Gavalda franciát tanított egy magániskolában, amikor 30 éves korában megjelent az első kötete. Éppen ezért írásain érződik az élettapasztalat, személyiségéből adódóan minden regényében átható erővel bír az érzékenység és az elfogadás. Legutóbb megjelent kötetének főszereplője két, különösen kényes helyzetben levő fiatal.
A címszereplő lány, Billie (aki a híres Michael Jackson számról kapta a nevét), a másik főhős pedig barátja, Franck, akit Franck Alamó é nekes után neveztek el. Mindketten nehéz gyerekkort hagytak maguk mögött, bár különböző okok miatt. „Franck nagyon ritkán beszél róla, és akkor is csak azért, hogy elhatárolja magát tőle. Nekem pedig egyszerűen nem volt gyerekkorom.” Franck jó körülmények között élt, de korán felismert homoszexualitása miatt megbélyegezték kortársai. Billie-t másfajta problémákkal küzdött: egyéves korában elhagyta szülőanyja, és gyerekkorát mélyszegénységben töltötte.
Az iskolában a kilencedik osztályban osztálytársak voltak, amikor közösen előadtak egy részletet egy színdarabból, és ezután azt érezte Billie, hogy Franck megmentette őt. Ettől fogva életük több szálon kötődik, kapcsolódik, néha bogozódik össze, és mindig van egy váratlan fordulat. Billie monológja hétköznapi beszéd, néha trágár, sokszor vicces és számtalan dalszöveget idéz. Annyira képszerűen ír, hogy elénk varázsolja a nyomornegyedet és Párizst is.
Gavalda két könyvét már megfilmesítették, és nagy eséllyel a Billie is látható lesz a mozikban. Addig viszont olvassuk el, ha egy szép történetre vágyunk, melyet a „rejtőzködőknek” ajánl az írónő.
(Anna Gavalda: Billie; Magvető, 2015, 3290 Ft)

Comments are closed.