Módosulnak a helyi támogatások

Módosította, a mai kor igényeihez szabta a helyi támogatásról szóló önkormányzati rendeletet a képviselő-testület.

Az elmúlt években jelentősen visszaesett a helyi támogatást igénylők száma, idén eddig egyetlen kérelem sem érkezett. A csökkenő, már-már megszűnő lakossági érdeklődésre tekintettel az illetékes főosztály az elmúlt egy évben megvizsgálta, hogy milyen új helyi támogatási fajták iránt mutatkozik lakossági igény, illetve mely támogatások vesztették mára aktualitásukat – derült ki a testület elé került előterjesztésből.
Az így nyert információk alapján a képviselő-testület módosította a helyi támogatásról és a fiatal házasok első lakáshoz jutásának támogatásáról szóló rendeletet. Kikerült a rendeletből a lakás komfortfokozatának növelése céljából víz-, csatorna- és gázközmű bevezetése, belső hálózatának kiépítése; valamint fürdőszoba létesítése olyan lakásban, ahol még nincs ilyen helyiség.
Ezek helyére lépett az, hogy a jövőben támogatást lehet kérni hőtermelő berendezés cseréjénél új kondenzációs gázkazánra, és az ehhez kapcsolódó kéményátépítésre/kialakításra; lakás akadálymentesítésére; továbbá a lakás energiaellátását biztosító napelemrendszer kiépítésére.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A testület megemelte a lakásvásárlás céljára nyújtott helyi támogatás összegét 1 000 000 forintról 1 500 000 forintra. Korszerűsítésre továbbra is 500 000 forint támogatás adható.
A helyi támogatásra való jogosultság egyik feltételeként alsó és felső jövedelemhatár is szerepel a rendeletben, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének százalékában kifejezve. Ezek is változtak: az alsó határ az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 százaléka – jelenleg 114 000 forint –, a felső határ az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 700 százaléka – jelenleg 199 500 forint. A módosított rendelet 2017. október 1-jén lép hatályba.

Comments are closed.