Mit igyunk nyáron?

A meleg beköszöntével nagyobb figyelmet kell fordítani szervezetünk folyadékszükségletére. Egy friss felmérés szerint egyre tudatosabban választunk italokat, azonban sokszor az ár alapján döntünk. Hogy mivel érdemes szomjúságunkat oltani? Írásunkból kiderül.

A csecsemők szervezete 70, a felnőtteké 60 százalék vizet tartalmaz, és már egyszázaléknyi csökkenés is koncentrálási zavarokat, fejfájást vagy éppen fáradtságérzetet okoz. Nyáron legalább 2-2,5 liter folyadékra van szükségünk a fokozott izzadás miatt.
A legtöbben a csapvíz mellett ásványvizet, szénsavas üdítőket és gyümölcsleveket fogyasztanak. A TÉT Platform Egyesület közelmúltban végzett kutatásából kiderül, bár tudatosan választunk szomjoltót, azonban még mindig az ár, ami a legfontosabb szempont, a beltartalom és a tápanyagok már kevesebb vásárlót érdekelnek.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az emberek szerint a kiegyensúlyozott étrendbe az italok közül leginkább a 100 százalékos gyümölcslevek és a szénsavmentes ásványvizek illenek, a szénsavas vizeket pedig a cukormentes tea, kávé, kakaó előzi meg. Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője szerint fontos lenne az is, hogy megfelelően tájékozódjunk arról, mit iszunk. – Egy ital nem attól válhat a kiegyensúlyozott étrend részévé, hogy nincs benne tartósítószer, színezék vagy éppen cukor, hanem attól, ha megfelelő mértékben kap helyet a mindennapjainkban. A legjobb szomjoltó a friss csapvíz vagy ásványvíz, de már az utóbbiaknál is érdemes megnézni a címkén szereplő információkat, milyen ásványi anyagokat tartalmaz – javasolja a szakértő.

Comments are closed.