Miska bácsi Újpalotán

Padisák Mihály nyolcvanhét évvel ezelőtt született, június 13-án, és már három éve, hogy június 21-én távozott közülünk. A középkorúak és az idősebb korosztály még emlékszik rá Miska bácsi levelesládája című rádióműsora kapcsán, mely háromezer adást élt meg.

Forrás: nemzeti.net

Forrás: nemzeti.net

Padisák Mihály az ötvenes évek elejétől dolgozott a Magyar Rádióban riporterként, mivel könnyen szót értett a fiatalokkal, ő lett az első, aki ifjúsági témákkal foglalkozott. A levelesládája hamar megtelt a panaszkodó, segítséget kérő, tanácstalan gyerekek írásaival, és ezeket a történeteket és az így szerzett élethelyzeteket is felhasználta több ifjúsági regényében. A regényei közül sok Újpalotán játszódik, nem véletlenül, hiszen évekig élt itt a szerzőjük, a tízemeletes házakat és számos lakót jól ismert.
Báthory Béla, az Újpalotaiak Baráti Köre Egyesületének nemrég elhunyt elnöke is leírta egy visszaemlékezésében, hogy az egyesület megalapításakor is jelen volt Miska bácsi. A Csipisz mégis győz című regény 1979-ben az újpalotai lakótelepi galeribe sodródott fiú fejlődésregénye: „A sávházak kimért rendben szegélyezték a széles, jövő századra tervezett betonutakat, melyeknek zöld elválasztó csíkjában már megerősödtek a tavalyelőtt ültetett kis juharfák. A kavicsfelületű panelházak erkélyei zölddel, pirossal, sárgával üdítettek, s beljebb, a toronyházaknál játszóterek tették szellőssé, levegőssé, pihentetővé az ablakokon kinéző tekintetek útját, vad színekben tobzódtak az iskolák, óvodák. Amott a Lila, ott a Piros, arrébb a Zöld, a Kék, a Sárga, emitt a Pepita iskola.” A csúcs mindig fölöttünk van regényből Kószáló tanár úr a Pepita iskolában tanított. A szintén újpalotai Kanóc regénytrilógiára elegendő kalandot adott.
A rádiós adások már csak az emlékeinkben élnek, de ezeket az ifjúsági regényeket bármikor előveheti bármelyik korosztály. Mert hiába több mint harminc éve íródtak, ugyanolyan egyéni és közösségi problémák szerepelnek benne, Padisák Mihály mindig megnyugtató ­megol­dásaival.

Comments are closed.