Mintavétel maximális biztonsággal

Megkezdődött a PCR-tesztek elvégzése a Dr. Vass László Egészségügyi Intézményben. Az orvosi beutalók számától függően, akár két tucat beteget is megvizsgálhatnak egy nap.

A szakrendelések megnyitásával egy időben lehetőséget kell biztosítson a szakrendelő az orr- és torokváladékból végzett, úgynevezett PCR-tesztelésre, mellyel az aktív koronavírus-fertőzéseket szűrik. Ennek érdekében átalakították a főépület földszintjén található gyermekrendelőt, mely mostantól két, átjárással nem rendelkező részből áll.

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

A főbejárattól nyíló részen továbbra is a gyermekek ellátása folyik, míg a külön bejárattal megközelíthető rendelőrészbe a koronavírustesztre beutalóval érkező pácienseket várják. A rövid folyosóról egyszerűen bútorozott váróba érünk, melyet légmentesen zárnak el a vizsgálóhelyiségtől. Az ide érkező betegek egy szűk nyíláson adhatják be beutalójukat a szűrést végző két szakember valamelyikének, aki ezt követően leveszi a mintát tőlük. A szakrendelő munkatársai teljes védőfelszerelésben várják a vizsgálatra érkezőket: egész testet fedő, szkafander jellegű védőruhába, maszkba, arcpajzzsal felszerelve, könyékig érő gumikesztyűbe kell beöltözniük a rendelés megkezdésekor.

A mintavétel a műanyag függöny nyílásain kinyúlva történik, az egyik mintavételi pálcával az orrból, a másikkal a garatból vesznek mintát. A vizsgálóhelyiségbe már csak a lezárt mintavételi edény kerül be, a felhasznált pálcák és azok csomagolása a betegoldalon lévő szemetesbe kerülnek.

Ezzel a módszerrel minimálisra csökken az esélye annak, hogy a betegek vizsgálata során az egészségügyi személyzet megfertőződjön. A levett mintákat a rendelés végén, egy hűtőtáskában, a Honvédkórház mikrobiológiai laborjába szállítják, ahonnan másnap elektronikus felületen, az úgynevezett EESZT-en keresztül kapja meg a beutalót kiadó orvos az eredményt.

A helyiséget mindennap 9 órakor, közvetlenül a rendelés után, teljesen fertőtlenítik, hogy ezzel is csökkentsék az esetleges fertőzésveszélyt. Az eddig elvégzett tesztek mindegyike negatív lett, tehát a rendelőben nem járt a vizsgálatok kezdete óta igazoltan koronavírus-fertőzött beteg.

Az itt dolgozó szakemberek számára nem ér véget a munka a PCR-tesztek elvégzésével, ők ketten végzik ugyanis a kerületi intézmények dolgozóinak ujjbegyes koronavírus-szűrését is.

Munkájuk az óvodák és bölcsődék újranyitásakor ismét kiemelt szerepet kapott, hiszen mindenkit le kellett szűrniük munkába állás előtt. Kérdésünkre nagyon szerényen válaszolták, hogy a feladatukat szívesen látják el, nem volt kérdés, hogy jelentkeznek rá. Bár a munkaruha felvétele láthatóan körülményes és nem lehet komfortos a szkafanderben dolgozni, ők mindennap vállalják az ezzel járó kellemetlenséget mindannyiunk egészsége érdekében.

Comments are closed.