Mindent tudó gondoskodás

Az esetek zömében a kórházi ellátás adja meg a gyermekvárás és a szülés keretét hazánkban. Sokan azonban ezt nem szeretik, így más módot választanak, és nekik a dúla – eredetileg asszonytársi segítő, de ma inkább kismamák speciális coachának mondhatnánk – sokat tud segíteni az anyává válás csodálatos folyamatában. Gáspár Anna, a Békés Dúlakör tagja a Születés Hete alkalmából arról mesélt, mivel is foglalkozik egy dúla.

Forrás: Gáspár Anna

Forrás: Gáspár Anna

– Miben tud segíteni a dúla egy gyermekét váró édesanyának?

– Nemcsak a szülésnél, hanem előtte a felkészülésnél és utána a gyermekágy idején is az édesanya mellett áll. Ideális esetben egy dúla majd egy évig kíséri egy család életét.

– A szülő nő a kórházban találkozik a szülésznővel és az orvossal, de a legtöbb esetben egyikük sem tölt órákat beszélgetéssel a leendő anyával. A dúla, mire a szülés időpontja elérkezik, már jóval többet tud a kismama lelki és testi felkészültségéről, jó vagy rossz érzéseiről. Folyamatos támogatást nyújt a kismamának, csak vele foglalkozik, nem oszlik meg a figyelme, az ereje, emiatt hatékonyan tud segíteni. Azok a szülések, amiket dúla is kísér, sokkal nagyobb eséllyel komplikációmentesek.

– A kórházakban is jelen lehet a dúla?

– Ma leginkább a kórházban szülő nők vannak kitéve traumatikus helyzeteknek, így ott van a legnagyobb szükség a dúlák jelenlétére. Sok kórház ad lehetőséget erre, de érdemes minden kismamának megkérdeznie, hogy az adott intézményben milyen a szemlélet.

– A XV. kerületben laksz. Szerinted a kismamák a dúla lakóhelyét veszik figyelembe vagy inkább a személye alapján választanak?

– Fontosabb az összhang, mint a távolság. Megnyugtató lehet, ha tudja az édesanya, hogy csak pár saroknyira van a segítség, de igazából a közös hullámhossz a lényeges a választásnál. Hiszen a családok életük legemlékezetesebb hónapjait osztják meg a dúlával.

Comments are closed.